Напишете дума/думи за търсене

Как да познаем качественото бебешко пюре

Влизате в магазина, за да купите пюре за своето бебе и всички видове ви се струват съвсем еднакви. Започвате да се чудите кое точно да вземете. Първо се замисляте дали не е най-добре да заложите на познати марки. След това пък гледате разликата в цената. Веднага изниква въпросът: „Най-скъпото ли е най-хубаво?”

Пред вас има десетки видове – с плодове и зеленчуци, самостоятелно или в комбинация, месни. Общо взето – избор голям. Каквото и да е разнообразието обаче, винаги на първо място стои едно основно изискване. А именно – качеството. Особено що се касае за вашето бебе. При него място за компромис няма. Пюрето е първата храна, различна от майчиното мляко, която то ще вкуси. И у нас, както и в чужбина, пюретата и готовите храни са не само скъпи, но и пълни със сгъстители, раздуващи обема съставки, вода, различни добавки и захар. За цена от над 1 до близо 4 лева за едно малко бурканче, е възможно да предложите на детето си евтини плодове и зеленчуци, вода, захар и нишесте.

Тогава как да разпознаете качественото пюре през непрофесионалното око на обикновен потребител? Това си звучи направо невъзможно. Но не съвсем.

За начало е добре да сме запознати с етапите на самото захранване, което има няколко етапа. Първите пюрета трябва да са фино смлeни - малко по-гъсти от млякото, с което бебето е свикнало до този момент. След избиването на първите зъбчета, храната вече трябва да отговаря на новите нужди на вашето малко съкровище и от гладко пасирано пюре да се премине към такова в малки парченца..

Видимите парченца в бурканчетата са един от първите показатели за качествен избор. Те гарантират, че детето ви ще се запознава с все по-приличаща на храна за възрастни консистенция. С появата на повече зъбчета се появява и умението за раздробяване на храната. Детето вече е развило контрол над езика и устните си и по този начин съвсем скоро може да отхапва. В този момент избирайте пюрета, в които най-лесно се виждат парченца през дъното, когато бурканчето се обърне с капачката надолу. Следете за това производителят да използва продукти в контролиран произход.

По това време дъвкателният механизъм е на ниво бебето да е способно да премества храната от езика към зъбите си, от едната към другата страна и отново към езика, преди да задвижи процеса на преглъщане. Това е възможно благодарение на по-твърдата консистенция на храната, която то поема и рефлексите, че първо трябва да раздроби и след това да преглътне, за да не се задави. Всички тези процеси благоприятстват за развитието на речта.

Не вярвайте напълно на надписите био и еко. Разбираме, че те първо грабват окото и именно затова с тях се злоупотребява и се използват като успешна маркетинг стратегия. Вместо това вие трябва да сте сигурни, че избирате продукт на стриктен производител, който постоянно контролира фермерите, с които работи.

В България детските храни се регулират от няколко наредби и закони – Наредба за изискванията към храните на зърнена основа и към детските храни, предназначени за кърмачета и малки деца, Наредба за за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета, която се отнася до изкуствените млека за кърмачета и други. На теория законодателят е помислил доста за здравето на децата ни. Дали е така и в практиката, в която всеки от нас попада постоянно на продукти, които не отговарят на никакви „написани“ изисквания? В разрешените добавки за храни на кърмачета и малки деца присъства цял списък от „Е“-та, които са вредни дори за възрастен човек. Ето някои от тях, за чиято задължителна липса да следите:

    E261 - калиев ацетат – консервант, посочен като недопустимо веществото в бебешките храни.

E340 - калиеви фосфати – стабилизатор, набухвател, овлажнител, регулатор на киселинността. Веществото предизвиква дразнене на стомашно-чревния тракт, смята се, че влияе на нивото на холестерол в кръвта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ