Напишете дума/думи за търсене

Защо е грешно да питаме детето кого обича повече - мама или татко

"Този въпрос обикновено се задава на малките деца от „доброжелателни“ възрастни роднини, съседи, а понякога и от самите родители. И всичко звучи някак на шега, наивно и откровено само за развеселяване на обстановката и театър за възрастните след най-често спонтанния и искрен отговор на малкото дете. Но това е само на повърхността", разказва психологът Райна Бахчеванова.

Да започнем със самия въпрос и изясняване на ключовите понятия в него: Кого обичаш повече - мама или тати? С думата „обич” определяме чувството на привързаност, предпочитания, симпатии към индивид или обект, а „повече” е сравнителна степен на много, изразяващо количествена стойност на привързаност в конкретния случай. Въпросът касае избор „или“, „или“, пред стъписания поглед на детето, когато го чува за пръв път, но след като започне да отговаря често на него, започва да осъзнава, че има повече възможности да участва и то с главна роля в социалния театър.

Възможностите в началото са ясни : детето избира или мама, или тати, често и двамата, но след това репертоарът му се разширява. Могат да бъдат включени отговори, като: баба, леля, приятелче от детската градина, кучето, зайчето, никой и т.н

Дали детето ще предпочете мама или тати, това няма да се окаже толкова раняващо, колкото голямата манипулация, на която са подложени всички засегнати, т.е майката, бащата и детето.

Фридрих Ницше казва, че у всички хора има вроден творчески импулс, който той нарича „воля за власт“, но казва и също, че властта и удоволствието са тясно обвързани.

Властта на обичта и уважението носи удоволствие. Удоволствието на свой ред поражда чувство за власт, а тази власт зависи от това доколко ви харесват останалите. Тя е истинска власт, произтичаща от хората, които държат на вас, подкрепят ви и ви следват от обич и вярност. В конкректния въпрос е двупосочна, защото този тип взаимоотношения: родител – дете, се основава на обич.

„Повече“ е допълнението, което изразява предпочитанието на детето към един от двамата родители. Няма как да не ми напомни старата латинска сентенция: „Разделяй и владей“, която някак невинно се ползва от задаващият този въпрос.

Моят съвет ще е допълнението, което прави Йохан В.Гьоте: „Разделяй и владей“ е мъдро правило, но „Обединявай и направлявай“ е по-добро.“

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ