Напишете дума/думи за търсене

Безопасност по време на сън за новороденото. Какво трябва да знаем?

Безопасността по време на сън е от изключителна важност за здравето на вашето бебе. Това е тема, която не се коментира толкова често, но е много ценна за правилното развитие на детето ви.

Всяка една майка бди над бебето си, проверява го дали диша равномерно, изправя се на нокти, щом го чуе да се задавя. Проверява често дали гърдичките му се движат, дали не е затиснало ръчичките си или се е увило в одеалцето. Мерките за безопасност не трябва да се взимат само след раждането на детето, а още докато то е в утробата. Вие трябва да калите организма му, за да има то правилно развити органи и дихателна система. Какво може да направите, докато сте бременна, за да намалите риска от неспокоен сън на новороденото? Най-важното правило е да не пушите, нито да стоите около хора, които го правят. Алкохолът също е абсолютно забранен.

След раждането най-безопасното място за сън е специално обособеното бебешко креватче, на твърд матрак и върху добре опънат чаршав. Колкото и да ви се иска, не поставяйте кърмачето на вашето легло. Придърпайте кошарата му на съвсем близо разстояние от спалнята, за да реагирате възможно най-бързо във всякакви ситуации. Така ще изградите и по-добър контакт. Ако имате по-голямо дете, не позволявайте тримата да спите заедно на спалнята. Малчуганите са много енергични и диви и в повечето случаи не могат да контролират действията и силата си. Без да иска каката или баткото може да нарани бебето. Поради тази причина е добре всеки да има свое място за сън.

Преди бебето да заспи махнете отвътре всички играчки и залъгалки. Оставете само спалното бельо. По-уместен вариант е да използвате спално чувалче, вместо юрган, за да не може да го повдига над главата си. Когато му давате биберон, се уверете, че по него няма никакви верижки, подвижни орнаменти, клипси и връзки. Обвийте стените на легълцето от вътрешния край с мека и плътна материя. Така няма риск бебето да удари главичката си в твърда повърхност. Поставете люлката далеч от прозорците, за да не му духа. Тя трябва да е и на най-далечното място от това, което използвате за пушене. Ако в семейството има любители на цигарения дим, проветрявайте жилището достатъчно често.

Слагайте го да спи винаги само по гръб. Новородените не са стабилни и не могат да стоят на една страна. Има опасност от задушаване, ако се преобърнат и паднат по корем и лице. Във всекидневните ви занимания и игри с детето е хубаво да го оставяте за няколко минути по корем, но само във ваше присъствие и с ваша помощ. То има нужда от това. След 6-ия месец, когато вече може да сяда самичко, е наложително да измислите как да обезопасите леглото още повече. Добър вариант е да свалите матрака надолу. Такава опция има при повечето бебешки легълца. Така рамката ще е по-висока за него и няма да има опасност от надвесване и падане.

Има значение и как го обличате за сън. Не го навличайте прекалено. Много майки правят грешката да затоплят стаята и заедно с това да прекалят с дебелината на пижамката. Разбираемо е, че всяка жена се притеснява да не простуди кърмачето. Смята, че то е още много крехко и се нуждае от топлина. Въпреки тези си мисли се постарайте да го облечете по-леко, ако в стаята е горещо. Иначе може да се претопли – да се появят зачервявания, температура, дребни пъпчици. Ако видите подобни симптоми, това значи че сте прекалили. Бебето няма как да ви каже, че му е горещо, затова следете за по-особени симптоми, както и за плач, с който може да ви подскаже, че не се чувства добре на тази температура.

Когато го отделите в друга страя, е практично да се възползвате от съвременната техника и да се сдобиете с наблюдаваща техника. Така ще учите лесно детето на самостоятелност и в същото време ще сте спокойни, че всичко е под ваш контрол и виждате какво се случва в реално време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ