Напишете дума/думи за търсене

Защо са значките за бременни в метрото

Вглъбени в проблемите си, не обръщаме внимание на околните

В СОФИЙСКОТО метро щели да раздават на бременните значки Baby on board, за да може да е разпознаваемо по-лесно деликатното им положение и останалите пътници да им отстъпват място във влаковете. Изчетох доста положителни коментари за инициативата, но и също толкова подигравателни.

В Лондон, а и в много други големи градове по света тези значки ги има отдавна. Жените ги носят не само по дрехите си, но и закачени на шапките си, за да предизвикат нужната реакция и да седнат по време на пътуването. В английската столица има и друг вид значки, акцентиращи върху невъзможността на човека да стои дълго време прав в градския транспорт. Една от тях е Cancer on board.

Звучи много странно човек, страдащ от рак, да поиска да го разтръбява сред познати и непознати с някаква значка, нали? Но има причина тези значки да ги има и да се носят от болните.

През 2014 г. на един англичанин с диагноза рак на гърлото му се налагало да пътува от болницата до дома му след всяка лъчетерапия. Хем не можел да говори заради болестта си, хем на всички им изглеждал като дрогиран или пиян заради морфина, който взимал по рецепта за болките.

Човекът се чувствал толкова зле заради рака, че срамът от това да го мислят за напълно пропаднал му дошъл в повече. Затова след успешното си лечение направил 100 значки Cancer on board и ги раздал на други болни от рак хора. Пред медиите казва, че ако е имал и той такава значка, животът му по време на лъчетерапиите е щял да бъде значително по-лесен.

В Лондон има и значки, с които молиш хората да ти отстъпят място, без да посочваш конкретна причина за това.

Та исках да кажа, че не невъзпитаните софиянци, които, виждайки бременна жена, извръщат поглед и продължават да си седят, са причината за въвеждането на тези значки и у нас.

Невъзпитаните са навсякъде по света. Животът в големите градове става все по-напрегнат.

Вглъбени в проблемите си, не обръщаме достатъчно внимание на околните, докато някой не ни припадне в краката. Също е и грубо да зяпаш хората из градския транспорт и да ги изследваш с поглед колко точно са способни да издържат прави. В метрото всеки: чете, пише, използва лаптоп/телефон, спи, слуша музика и гледа в една точка, хили се с приятел. Толкова е пренаселено вече по големите градове, такъв ад е в градския транспорт, че никой не може да отдели време да се чуди “Тоя пиян ли е, или му е лошо?”, “Жената бременна ли е, или просто по-пълна?”

Затова значките са окей. Дори и жена, бременна в ранните месеци, може да я носи, защото е по-безопасно да седи, отколкото да рискува да падне при рязко спиране на влака или при прилошаване.

Щом градовете се пръскат по шевовете от уморени и стресирани хора, слепи за заобикалящото ги, то значките са си съвсем на мястото. Дано не се наложи да инсталираме на бременните и сирена като на полицейските коли след някоя и друга година!

(От фейсбук)

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ