Напишете дума/думи за търсене

Най-подходящите храни, с които да закусвате през бременността

Закуската е може би най-важното хранене за деня - то ни дава енергия и повдига тонуса за целия ден. А какво остава, когато сме бременни?

Точно тогава трябва да се отнасяме към нея по-отговорно от всякога. Още повече, че твърде често промените, които се случват в тялото ни в този момент, ни карат да изпитваме огромен глад още от ранни часове, дори досега да не сме имали навик да се храним със ставането.

Какво да ям? Това е въпрос, който мъчи всички бременни дами. Най-често веднага, след като щастливата новината е потвърдена от лекар, получаваме и първите заръки какво и по колко трябва да има в менюто ни през седмицата. Обикновено този план е толкова объркващ, а и включва наистина много храни, които не виждаме как изобщо ще успеем да изядем в рамките на една седмица. Малко са дамите, които спазват всички указания съвсем стриктно. Така е, защото всяка бременност протича по различен начин, а с това и вкусовете на всички жени за различни - някои изпитват непреодолим глад, а други - не искат и да чуват за ядене и повръщат много в първите няколко месеца. 

Но нека се върнем към закуската и да видим на какво меню да заложим, за да бъде тя максимално пълноценна и даваща ви всички нужни вещества още със старта на деня. Ето няколко варианта:

Зелено смути с кокосово масло, йогурт, киви, спанак и чия.

Зеленото смути е един от основните източници за естествено набавяне на фолиева киселина през бременността. Освен това то влияе чудесно на кожата, ноктите, а и забързва метаболизма ви, който в момента е възможно да е забавен. След чаша зелено смути е почти сигурно, че ще изпитате прилив на енергия и ще се чувствате добре през целия ден. 1 чаша от течността се равнява на едно хранене. Затова трябва да знаете, че смутито не е напитка към храната, а същинската закуска. Плюсът му е, че представлява добре пасирана храна, която разгражда на ситни частици всяка част от продуктите, но в същото време запазва всички полезни съставки. Така организмът ви приема храната много по-лесно, защото не хаби енергия в смилането й. Ето защо след такава закуска никога няма да ви е тежко.

Със споменатите съставки за смутито - бадемово мляко, чия, йогурт, киви и спанак, на първо място ще си набавите витамин C. От йогурта ще получите калций и протеини. Фолиевата киселина идва от зеленината - а именно от спанака. В чията ще се крият омега 3 мастните киселини. А също така и предпоставка за редовно ходене до тоалетна и бърз метаболизъм.

Как да си го приготвите? Блендирайте половин ч.ч. бадемово мляко, половин ч.ч. гръцки йогурт или българско кисело мляко с ниска масленост. Добавете едно киви, стрък спанак и разбийте отново. Накрая прибавете 1 с.л. чия.

Пълнозърнести филийки със сварено яйце и намачкано авокадо

Тази закуска е най-добрият вариант да започнете деня си с холин (витамин B4). Той е една от най-полезните съставки, нужни през деветте месеца очакване. Едно сварено яйце съдържа 1/4 от дневната доза холин, която трябва да приемате дневно. Тази съставка подпомага развитието на мозъка на вашето бебе. Така че не забравяйте да включвате този вариант в менюто си поне веднъж седмично. Най-вече през третия триместър.

Пълнозърнестата филийка в комбинация с авокадото ще придадат вкус и пълнота на закуската, а и ще се погрижат за доброто състояние на стомаха ви. 

Пълнозърнесто хлебче с крема сирене и сьомга

Какво да направите с останалата печена сьомга от вечерята? Много просто - използвайте я за закуската, като сложите охладени парченца от нея в сандвич от пълнозърнеста питка хляб, намазана с крема сирене.

Всяка бъдеща мама знае колко важна е рибата за правилното развитие на малкото човече, което расте във вас. Е, ето ви още една идея как да я включите в менюто още от сутринта. И то без много усилия.

Овесени трици с боровинки и прясно мляко

Ако все още имате проблем с метаболизма, ви даваме още една идея, с която да се справите с него. Накиснете триците в прясно мляко и добавете нарязан на едно пресен плод.

Ако сте от бъдещите мами, които имат проблем със сутрешното гадене и никак не ви е до храна, заменете прясното мляко с вряла вода. Добавете само толкова, колкото да пипие в триците, без да се разводнят. Така шансът да не повърнете след закуската е доста по-малък, защото водата няма как да ви раздразни с мирис или вкус. 

Пълнозърнести крекери с чедър и ментов чай

Ако има идеална закуска, която да носи достатъчно полезни вещества и в същото време да е полезна за бъдещите майки, които имат проблеми с гаденето, ето я. Ментовият чай ще ви успокои, крекерите ще заситят стомаха ви, без да го натоварват, а сиренето ще ви даде калций и ще спомогне укрепването на костите на вашето бебе.

Пълнозърнеста палачинка с фастъчено масло и резенчета банан

Забъркайте пълнозърнеста смес, намажете с фастъчено масло и поръсете с резенчета банан. А след това завийте. Тази идея за закуска е подходяща за бременните, които имат проблем с глада към сладко. Шоколадовите изделия са наистина много примамливи. Особено сега, когато хормоните ви са направо полудели. Но в същото време те не ви носят никакви полезни вещества освен временна енергия. Също така е много възможно да натрупате повече килограми, отколкото е нормално, ако прекалявате с тях.

За да притъпите желанието за сладкиши, закусвайте фастъчено масло с банан. Сами ще забележите резултата. Бананът е хранителен плод, богат на калории, който ще ви държи сита поне няколко часа. Фастъченото масло е леко мазно, но в същото време сладко и със сигурност ще се чувствате също толкова доволна от приема му, колкото когато похапвате течен шоколад. С разликата, че този вариант е далеч по-полезен.

Омлет с морковчета и грах

И този вариант се оповава на полезните свойства на яйцата. Направете съвсем класически и изчистен омлет на тиган, като добавите мъничко зехтин на дъното. Запържете добре, за да добие форма и консистенция на палачинка. Поставете свежи морковчета и грах и завийте. Готово! Имате си чудесна закуска, полезна на витамини.

Мюсли с ядки и ябълки

Тази закуска можете да приготвите още от вечерта, което ви спестява много време, ако имате по-големи деца, които да подготвяте за училище. Сложете от вечерта мюслито в прясно мляко или вода, добавете ядки и ябълки. Всичко това покрийте и оставете за следващата сутрин.

Съставките ще омекнат и в същото време ще запазят полезните си качества, които са от най-голямо значение за вас и живота, който расте във вас. 

Изпратете ни своето меню през бременността, придружено с ваша снимка и име не по-късно от 24 февруари, 2017 г. - какво хапвахте, как поддържахте килограми, какви грешки допуснахте и какъв съвет бихте дали. Най-добрите 5 разказа ще бъдат публикувани на сайта. Писмата си изпращайте като лично съобщение на фейсбук страницата ни. https://www.facebook.com/mama24.bg/

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ