Напишете дума/думи за търсене

Какво е полезно да вечерям, когато съм бременна?

СНИМКА: BollywoodShaadis.com

Закуската е най-важното хранене за деня. Но същото се отнася и за вечерята, когато носите живот.

Съставянето на меню през бременността е като редене на кубчето на Рубик - често е по-сложно, отколкото изглежда. И не за друго, а защото трябва да си измисляте такива храни, които да ви дават всичко нужно за деня. Особено трудно е за жените, които допреди да забременеят, не са се хранили редовно. Макар да казват, че закуската е най-важното за деня, същото се отнася и за вечерята, когато носим живот в себе си.

Какво да хапвам, за да правя всичко правилно? Навярно този въпрос си задавате често. Предлагаме ви 4 варианта за вечерно меню, които биха били много подходящи през деветте месеца очакване.

1. Пиле с пармезан

Когато чуете пиле, може би първото нещо, което ще изкрещите, ще бъде: "О, не! Хормони! Изключено е да хапвам това точно сега." Всъщност пилешкото месо може да бъде много полезно точно сега, ако е от домашна кокошка. Не е невъзможно да намерите свои познати от провинцията, които да ви осигурят такава.

Бременната се нуждае от 60 г. протеини на ден. Набавянето им няма да е никакъв проблем, ако вечеряте с пиле с пармезан. Не е задължително да бъдат изпържени. Можете да ги запечете и във фурната за по-здравословно. Нарежете филетата, разбийте с вилица две яйца и в тях добавете супена лъжица пармезан и половин чаена лъжичка риган. За да бъдат по-крехки, преди това можете да ги мариновате за половин час в смес от зехтин, лимонов сок и малко черен пипер. 

Потопете филетата в сместа и наредете във фурната. Ако ще ги пържите, оваляйте предварително в брашно.

2. Свинско с ябълки

Може и да ви прозвучи екзотично, но точно тази комбинация ще бъде особено здравословна за вас през месеците на очакване.

 В купа смесете 2 с.л. царевично нишесте, 2 с.л. кафява захар, 2 с.л. сушени боровинки (или стафиди) и 2 едри ябълки, обелени и нарязани на кубчета. Поставете 450-650 г свинско бон филе в съд за печене и около него разстелете сместа с ябълките. Запечете за 30 минути под капак.

Извадете ястието от фурната и с помощта на лъжица полейте месото със соса, получен от печенето, докато изцяло го покрие. Поставете капака отново и запечете, докато е готово и месото придобие кафеникав цвят.

3. Бърза пица-салата

Бременните жени се нуждаят от повече желязо. Но предполагали ли сте, че то може да се крие точно в пицата?

Не е задължително тя да бъде мазна и нездравословна, ако си я приготвите вкъщи. Замесете пълнозърнесто или обикновено тесто. Намажете с прясно пасирани домати. Подредете рукола отгоре. Сложете няколко капки зехтин. По желание можете да добавите и зелени чушки и пармезан. Така за минимално време ще си имате домашна пица със съставки за салата, която няма да е мазна, а дори напротив - хрупкава и здравословна.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ