Напишете дума/думи за търсене

Орехите са полезни за мъжете, които искат да станат бащи

СНИМКА: Pixabay

Американско изследване доказа, че орехите са полезни за мъжете, които искат да станат бащи, защото подобряват качеството на спермата, пише в. "Дейли мейл".

Около 70 г орехи на ден могат да увеличат шансовете на мъжете за създаване на поколение.

Експертите установиха, че ядките намаляват липидната пероксидация - процес, който уврежда клетките на семенната течност. Той уврежда мембраните на клетките, които са изградени най-вече от полинаситени мастни киселини. Орехите са единствените дървесни ядки, които са съставени предимно от тези мастни киселини, което означава, че те са с уникални способности за попълването на клетките на семенната течност.

Само в 30 г орехи се съдържат 13 г полинаситени мастни киселини, от общо 18 г мазнини.

За целите на изследването, проведено в университета в Делауеър, две групи мишки бяха подложени на богата на орехи диета и на контролна диета за 9 до 11 седмици. Едната група се състоеше от здрави мъжки екземпляри, а другата - от безплодни.

Учените откриха забележителни подобрения в подвижността и морфологията (формата) на спермата при мишките, които консумираха 20 % от дневните си калории с орехи. Това количество е еквивалент на 70 г при хората. Дори при безплодните мишки се наблюдаваше подобрение при морфологията на спермата и двете групи имаха значително по-малко пероксидативни увреждания.

Подвижността и морфологията на спермата са индикатори за качеството й, което е предпоставка за мъжкия фертилитет.

При една от пет бездетни двойки проблемът е само у мъжа. Един от всеки 20 мъже има проблем с плодовитостта, изразен в малък брой сперматозоиди по време на еякулацията му. А един от 8 представители на силния пол подлежи на лечение, след което може да създаде поколение по естествен път.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ