Напишете дума/думи за търсене

Запознайте се с новия герой от "Улица Сезам": Джулия, мъпет с аутизъм

СНИМКА: CBS News

Джулия е първият създаден мъпет с аутизъм. Куклата е направена, за да научи децата да се приемат едно друго, независимо от външния вид.

Едва ли има някой, който да не е чувал за прочутата американска поредица за деца "Улица Сезам", която е на екран още от 1969 г. В нея главни герои са мъпетите Елмо, Ърни, Голямото пиле, Бисквитеното чудовище, Магъосникът, Зоуи, Тейли, Берт, Росита, Оскар и Гровер.

Близо 50 години по-късно обаче поредицата си има напълно нов герой с името Джулия. Тя е момиченце с аутизъм и отсега нататък ще бъде част от "Улица Сезам". Джулия е с червена коса и най-много от всичко обича своята плюшена играчка под формата на зайче.

Чрез въвеждането на новия герой създателите на поредицата се надяват да възпитат в децата разбиране към другарчетата си, които имат аутизъм и да премахнат преградите в общуванет. От друга страна пък малчуганите, които имат този проблем, вече ще могат да се идентифицират с мъпета Джулия. 

От екипа на подукцията разкриват, че им е било изключително трудно да изградят образа, защото всяко дете, страдащо от аутизъм има своите строго индивидуални проблеми и трудности и няма как всичко да бъде събрано само в един образ. В крайна сметка обаче успяват да създадат новата очарователна кукла и да заснемат новите епизоди с нея.

В първия от тях Джулия ще се запознае с Голямото Пиле. Веднага обаче ще стане ясно, че новата героиня е чувствителна към силен шум и говорене на висок глас. Дали новите й приятели от "Улица Сезам" ще подходят с разбиране?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ