Напишете дума/думи за търсене

10 от най-солените храни в менюто на детето, които ще ви изненадат

Повечето родители следят предимно за това колко захар приема детето им и гледат да я ограничат максимално чрез спиране на сладкото. Диетолозите обаче казват, че солта е също толкова вредна и изобщо не предполагаме какво голямо количество има от нея в продуктите, които използваме за закуска или пък просто за междинно хранене.

Изследване, проведено от Издание на Академията по диететика, насочено към 2 000 деца на възраст 6 - 18 години, показва, че здравословният прием на сол на ден е силно завишен. Той е двойно по-голям. Същият е и резултатът при децата от 4 до 6 години. Учените, които провеждат изследването са направили и списък от 10-те най-солени храни в детското меню, които е добре да бъдат консумирани по-рядко.

1. Пица

2. Начос и царевични пръчици

3. Сандвичи / тостове

4. Тестени изделия и сухари

5. Месни изделия - шунка, колбаси, филе

6. Супи с готов бульон

7. Чипс

8. Сирене

9. Кашкавал

10. Пълномаслено прясно мляко

Разбира се, няма как да ограничите напълно използването на всички изброени продукти, защото тогава възниква въпросът "А с какво да храня детето". Има някои ситуации, в които просто нямате избор и се налага да купите нещо набързо - на разходка сте, детето неочаквано огладнява и сте поставени пред свършен факт. Старайте се обаче консумирането на изброените храни да бъде ограничено или да измислите заместител. Например да замените тестените закуски с домашно изпечен пълнозърнест хляб или пък царевичните пръчици - с ябълка. Ако малчуганът ви е в училищна възраст, можете да приготвяте храната му от вкъщи, за да сте сигурни, че няма да консумира вредни храни от близкия магазин.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ