Напишете дума/думи за търсене

Симпатична бременност или какво oзначaва "синдром на бременния татко"

Почти няма жена, която да не е казвала поне веднъж в живота си изречението: „Ех, ако можеше мъжете да износват деца, че да видят какво ни е на нас”. На шега или не – всъщност може. Макар и само психически.

Нарича се „синдром на симпатичната бременност” и е присъщ само на мъже, чиито партньорка е бременна. Състоянието е известно още като „синдром на Kувад” или „синдром на бременния татко” . Терминът идва от френския глагол "couver", който означава мътене, люпене. Не се диагностицира като болест, но

с напредването на годините

все повече мъже страдат от него

Като причина за това се сочи сериозното навлизане на бъдещите татковци в предродилния процес и голямата им информираност за бъдещото събитие.

Според последни проучвания броят на „бременните” татковци е между 15 и 55%, като по-застрашени са тези, които ще станат родители за първи път. Какво обаче се случва с мъжа, страдащ от този синдром? Много просто - бъдещите татковци усещат съвсем осезаемо признаците на бременността върху себе си. В това число гадене, болки в кръста, умора, засилен апетит към храна. Нерядко мъжете дори наддават на тегло и пускат коремче през 9-те месеца, в които половинката им износва бебето.

Признаците на синдрома на

симпатичната бременност

започват към края на първото тримесечие

на партньорката и продължават с нарастваща степен до края. Причината за Синдрома на Кувад не е известна, но учените имат доста теории. Той може да се дължи на желанието на мъжа да облекчи болките и дискомфорта на своята партньорка и затова да споделя преживяванията. Интересно е, че някои жени казват, че техните симптоми са по-леки от тези, които имат техните съпрузи. Например той може да изпитва гадене и повръщане през първия триместър, а при нея тези симптоми въобще да не се проявят.

Застрашени в по-голяма степен са мъжете от двойки, които дълго време са се опитвали да имат дете. Също така и по-чувствителните мъжки натури. Някои мъже могат да развият и по-драматични белези на синдрома на "бременния" баща, чиито прояви са най-изявени през третия и четвъртия месец на бременността, както и през дните напосредствено преди и по време на самото раждане.

Както споменахме, синдромът на "бременния" татко не се диагностицира като болест и съответно не изисква специално лечение. Майката е тази, която износва бебето, но бащата не бива да е единствено страничен наблюдател. Ако бъдещият татко приема присърце грижите и вниманието, от които се нуждае партньорката му, ако той е съпричастен с физическите и емоционални неразположения на половинката си, това е нормална реакция.

Нещо повече - това е очаквано

поведение от съвременния мъж,

който е узрял за бащинството. Когато обаче тези нормални отношения придобият формата на маниакалност, значи е дошло времето да се потърси консултация със семеен терапевт, психолог или медицински специалист.

Синдромът на Кувад почти винаги отминава след раждането. Специалистите все още не са намерили отговор на въпроса защо някои хора го развиват, а други - не. Важно е жената да позволява на мъжа да участва във всички дейности, свързани със бременността. На пример да присъства на профилактичните прегледи от женската консултация, да посещават училище за родители заедно и т.н. Когато и двамата партньори са ангажирани с нея, бременността не е толкова плашеща. Те по-лесно се справят с положителните и отрицателните емоции, които идват с появата на новия член на семейството.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ