Напишете дума/думи за търсене

Първите разходки с новороденото през пролетта ще са приятни, ако знаете тези 5 неща

Разходките могат да се окажат не толкова безобидни, ако не използвате комарника на бебешката количка. Избягвайте да оставяте бебето в близост до тревни площи и не забравяйте да покривате кошчето му, докато спи.

Казват, че майките, които са родили през февруари и март са истински късметлийки, защото бебчетата им ще могат да се радват на прекрасно време в първите месеци от живота си. Прохладни разходки надвечер през пролетта и не много горещо време. Всичко това звучи прекрасно, но има някои неща, които трябва да имате предвид, за да направите първата пролет на своето мъниче още по-приятна. Вашето дете е още съвсем малко и крехко и колкото и хубаво и приветливо да изглежда времето навън, трябва да имате предвид жегата, която може да причини известни неудобства и за вас, и за него.

1. Предпазвайте ефикасно бебешката кожа от слънцето.

Макар слънцето да е примамливо и да предразполага към разголване, трябва да се пазите добре от вредните му лъчи. А какво остава за бебето, чиято кожа е още съвсем чувствителна. Избягвайте да го излагате на слънце и задължително преди разходка намазвайте личицето с подходящ крем с фактор – ако детето е над 6-месечна възраст. Някои дерматолози съветват до това време да се избягва третирането на бебешката кожа с каквито и да е лосиони.

Макар да е топло, до навършването на 5-6 месечна възраст, е препоръчително бодито на мъника да е с дълго ръкавче. До тази възраст бебета са с не достатъчно развити рецептори за топло и студено. Все пак не прекалявайте с дрешките, за да не го претоплите. При разходките задължително слагайте шапка, която да не е в тъмен цвят.

2. Използвайте предпазна мрежичка за количката.

Времето е топло, а навън съвсем очаквано вече пълзят и прелитат всякакви насекоми. Разходките могат да се окажат не толкова безобидни, ако не използвате комарника на бебешката количка. Избягвайте да оставяте бебето в близост до тревни площи и не забравяйте да покривате кошчето му, докато спи. Така рискът от набези на комари и други насекоми ще се понижи значително.

3. Сменяйте памперса възможно най-скоро след намокряне.

Много често срещано през пролетта и лятото е бебето ви да получи обриви около памперса. Жегата навън, примесена с пълната пелена, правят тази реакция и дразнят нежната бебешка кожа. Ето какво можете да направите, за да намалите риска от малките и неприятни пъпчици. Сменяйте памперса възможно най-скоро след напълването му. За целта ще се наложи да проверявате много често дали е пълен и да го смените още в същия миг. Подсигурете успокояващо кремче, с което да мажете зоната около памперса. Използвайте мокри кърпички без ароматизатори или мийте дупето на бебето с чиста вода. При използване на многократна пелена я измивайте много добре и се уверете, че е напълно суха. Можете да използвате съвсем малко количество оцет при измиването й. Хубаво е да оставяте дупето да „диша” за около 20 минутки всеки ден. Достатъчно е да го оставите на леглото върху пелена без памперс. За мъниците това е особено успокояващо. Този „ритуал” може да ви помогне, като намали риска от поява на обриви.

Разбира се, има много причини, които могат да доведат до тази ситуация. Такива са химикалите в пелените за еднократна употреба, дисбаланс на pH на урината или изпражненията или инфекция след употреба на антибиотик.

4. Обличайте го с дрехи от естествени материи

Облеклото на бебето трябва задължително да бъде от естествени материи, като лен или памук и да е свободно. Тези дрехи пропускат въздуха и предпазват мъника от изпотяване. Следете личицето за зачервяване.

5. Внимавайте с използването на кенгуру.

Комбинацията от топлината на тялото ви с ограниченото пространство на кенгуруто може да сгорещи бебето в рамките на няколко минути. Използвайте кенгуру, което не съдържа найлон. Подходящи за целта са моделите, направени изцяло от плат от естествени материи, които позволяват на бебешката кожа да диша. Ако забележите, че лицето на детето започва да почервенява, го свалете от кенгуруто.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ