Напишете дума/думи за търсене

Защо плаче бебето? 12 причини и тяхното решение

Една от най-честите грешки, които прави всяка млада майка, е да претопли детето. Като родител вие често се притеснявате дали то е облечено достатъчно и сте склонна да прекалите. Това изнервя бебето и то започва да плаче.

Няма две мнения по въпроса: бебетата просто плачат. Това е начинът, по който комуникират. Начинът, по който се опитват да ви кажат нещо. Когато сте млада майка и това е първото ви дете, за вас е предизвикателство да разберете какво точно послание носи всеки един плач. Ще минат доста пъти, в които няма да имате идея какво точно се изисква от вас, докато да можете да разгадаете езика на своето малко съкровище. Тук ще намерите най-често срещаните причини, заради които то плаче, както и как можете да справите с тях.

1. Гладно е.

Новородените се хранят най-често през 2-3 часа. Има обаче случаи, в които този интервал се увеличава или намалява. Не е невъзможно бебето да започне да плаче от глад, дори без да е дошло времето по час за хранене. Най-лесно ще проверите това, ако му дадете залъгалка и се успокои, но след секунди изплюе биберона и започне да плаче. Това ще означава, че е гладно и е усетило, че залъгалката не пуска мляко.

2. Има колики и газове.

Коликите съпътстват растежа на всяко малко човече. Обикновено се появяват след 14-ия ден и са мъчителни както за бебето, така и за родителите. Давайте специални чайове против колики и носете на ръце детето, като подпирате коремчето с ръце.

3. Иска да се оригне.

Уверете се, че бебето се е оригнало след хранене. Понякога не става веднага, но трябва да сте търпелива. Поставете го на едното си рамо, като главичката гледа назад и го потупайте нежно в зоната на гръбчето, докато не се оригне.

4. Памперсът му е пълен

Проверявайте памперса често, особено през по-топлите месеци, за да не се подсича бебето. Сменяйте пелената винаги, когато е мокра, за да не се запарва бебешкото дупе.

5. Има нужда от сън.

Набавяйте на бебето необходимото количество сън, което е нужно за възрастта му. Навиците за заспиване се формират още от първите месеци и е добре да се грижите за пълноценната почивка на бебето, ако искате да е спокойно и усмихнато.

6. Иска да го подържите.

Какво по-хубаво от топлата прегръдка на мама? Внимавайте обаче да не прекалявате с държането, защото ако детето свикне, ще му е много трудно да бъде лишено от вашето присъствие.

7. Прекалено топло/студено му е.

Една от най-честите грешки, които прави всяка млада майка, е да претопли детето. Като родител вие често се притеснявате дали то е облечено достатъчно и сте склонна да прекалите. Това изнервя бебето и то започва да плаче.

Нужно е да следвате само едно просто правило, за да сте сигурна, че бебето е облечено точно толкова, колкото трябва - винаги го обличайте колкото себе си плюс една допълнителна тънка връхна дрешка отгоре.

8. Болка при никнене на зъби.

Никненето на зъбките е процес, без който няма как да минете. Най-често той е съпътстван от температура и безсънни нощи. Използвайте охлаждащи гелчета и осигурете достатъчно играчки, с които бебето да може да чеше венците си.

9. Прекалена стимулация от външни фактори - осветление, звук, хора.

Шумът, навалицата и силното осветление могат да подразнят бебето повече, отколкото предполагате и да го изнервят. Ако подозирате, че това може да е причина за сълзите му, се отдръпнете на тихо и спокойно място, за да видите дали детето ще се успокои само.

10. Намалена стимулация от външни фактори - слабо осветена стая и недостатъчно разходки.

Може да ви се стори невероятно, но вашето малко бебе е достатъчно умно, за да протестира, когато не получава нужното количество разходки и внимание. Ето защо е хубаво да не го лишавате от красотата на външния свят и да задоволявате любопитството му. Колкото и да е малко, е съвсем нормално да се напрегне, ако стои затворено между няколко стени по цял ден.

11. Изпитва болка.

Някои бебета са по-чувствителни и могат да изпитват дискомфорт от съвсем дребни неща, като стягане на чорапче или неприятно усещане от по-груба повърхност на дрехите. Използвайте меки и естествени материи, които да не стягат, за да не изнервя и детето.

12. Друга причина/здравословен проблем.

Ако съветите за нито една от изброените вече причини не помагат при вас, е добре да се консултирате със своя личен лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ