Напишете дума/думи за търсене

Първото парченце шоколад - чак след втората годинка на детето

Не давайте шоколад и бонбони с пълнеж или ядки, a до 5-ата годинка не превишавайте количеството от 3 блокчета.

Не е изненадващо, че шоколадът е любимото лакомство за всяко дете. Още от най-ранна възраст, малчуганите проявяват неистов интерес към него и се облизват само при вида му. Въпреки това, всеки родител знае, че той не е сред най-здравословните храни, които могат да се включат в детското меню. Той обаче не трябва да се елиминира напълно. Ако започнете да го давате на детето в подходящата възраст и количество, тогава няма как да застраши здравето му. А именно след втората годинка. Това не значи да се дават големи порции, а не повече от 3 парченца до навършването на 5-годишна възраст.

И все пак защо сладкото е толкова голяма слабост за децата? Още докато се храни с майчината кърма, бебето получава от нея млечна захар. Така в зародиш се появява любовта му към сладкото. С нарастването на възрастта, то започва да иска да си хапва от него. В този момент е важно да му обясните защо прекалените количества могат да бъдат опасни за здравето му.

Питате се какви са причините да се спазва определена възраст и количество? На първо място стои

многото захар, която превъзбужда малкото

дете и го прави нервно и неспокойно

Колкото по-късно се дават концентрирани захари, толкова по-добре. По принцип това не са забранени храни. Идеята е те да бъдат ограничавани, особено в детска възраст, когато се формира вкусът към сладко. Много по-добре е детето да изяде един плод, отколкото да изяде десертче. То ще му даде само енергия и нищо друго, докато плодът ще му даде и витамини, и минерали. Заради захарта и въглехидратите в шоколадовите блокчета, намалява и апетитът на детето. След това за родителите става все по-трудно да го убедят да се нахрани с нещо полезно и здравословно.

Може би една от най-важните и основни причини за ограничаване на шоколада до втората годинка са алергиите. Преди това лакомството може да се превърне в алерген и детето да получи обрив.

Не по-малки по важност са и проблемите

със зъбките, които могат да се появят

Затова трябва да следите детето да спазва отлична устна хигиена особено след приема на шоколад. Давайте сладко, но под надзор. Ако оставите нещата без контрол, то малчуганът ще свикне да си похапва все повече и повече. Така много лесно и бързо, преди да сте усетили, той ще се е пристрастил. Не само възрастните могат да се пристрастят, но също така и малките деца. Купувайте само детски шоколад. В него се съдържа повече калций. Не давайте на детето какаови лакомства и бонбони с пълнеж или ядки, a до 5-ата годинка не превишавайте количеството от 3 блокчета.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ