Напишете дума/думи за търсене

Детето отговаря с "не" на всичко, за което го помоля. Какво да правя?

Голяма част от родителите се сблъскват с тази ситуация, в която детето отговаря. Продължаването на един такъв диалог би бил безкрайно дълъг и още по безмислен. Да казвате "Не ми отговаряй" не е правилно.

С порастването си децата формират своя характер и понякога това може да е доста неприятно за родителите. В стремежа си да изразят себе си и това какво точно искат, мъниците използват неподходящ тон без изобщо да го осъзнават. Неблагоприятно влияние може да окаже и заобикалящата го среда и поведението на връсниците му.

Най-добрият начин да научите детето да се държи прилично е да дадете личен пример. При словесна престрелка запазете самообладание.

Ако детето е много раздразнено,

не се опитвайте да влизате в разговор

и да обяснявате колко лошо е поведението му. Кажете му просто, че ще говорите с него, едва когато намери подходящ тон. Така то само ще осъзнае, че не постъпва правилно и трябва да показва уважение. Ако прецените за необходимо, му наложете санкции за неща, които много обича да прави. Например да не получи дадено нещо или няколко вечери да си ляга по-рано.

Важно е, когато налагате санкции, те да не бъдат свързани с учението. Не е правилно да кажете на детето: „За наказание ще прочетеш 30 страници от тази книга.” Причината е, че по този начин то ще възприема книгите, в случая, като наказание и е възможно в съзнанието му да се формира непоносимост към четенето. Наказателната мярка трябва да следва веднага след „провинението”, за да може детето да направи връзката между двете и да е наясно защо точно му е наложена.

Едва след като то вече е спокойно, можете да му обясните с нормален тон кое в поведението му не е приемливо. Кажете му, че зачитате неговите чувства, но има определен начин, по който не е хубаво да се изразяват. В никакъв случай не повишавайте тон и не удряйте детето. Оставете го само, докато се успокои. Много е важно какъв точно пример му давайте вие. Затова внимавайте с думите, които използвате, докато разговаряте с него. Трябва да покажете уравновесеност, за да види, че вие не само му казвате кое е правилното, но и му го показвате нагледно.

При изграждането на здрава връзка между вас,

особено важно място заема зачитането на мнението му

Чрез дребни на вид ситуации, вие можете да покажете на детето, че то има избор и право на глас. Обикновено затова възниква отговарянето – защото детето чувства, че няма избор и е приклещено в определени рамки и правила. Дайте му възможност да избере какво да вечеря, на какво да си играе или къде да излезете на разходка. Не забравяйте да го поощрявате, че неговото мнение е много важно за вас и не бихте могли да се справите, ако него го няма. Така вашето малко слънчице ще се чувства като героят на мама.

Поставете ясни граници относно общуването и се придържайте към тях, но също така го слушайте. Понякога причините за неговото гневно поведение може да се дължат на вас или на неща, които го дразнят. Едва ли след първия подобен случай детето ви ще спре да отговаря, но все пак малките и последователни стъпки водят към успех.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ