Напишете дума/думи за търсене

Алергии при детето. 10 признаци, за които да следите

Някои деца са алергични към пух и пухени възглавници или вълнени одеяла. И докато повечето експерти не смятат, че децата могат да бъдат алергични към тютюневия дим, то със сигурност той може да обостри симптомите.



Какво е алергия?

Алергията е имунна реакция към вещество в околната среда, наричано алерген. Когато едно дете с алергии влиза в контакт с алергена - или като го докоснете, диша, изяде, или му бъде инжектиран - тялото започва да го разглежда като опасен нашественик и освобождава хистамини и други химически вещества, за да го пребори. Тези химикали дразнят симптомите на тялото и причиняват хрема, кихане, сърбеж и кашлица. Симптомите могат да бъдат леки или по-тежки, периодични (сезонни) или текущи.

В някои случаи алергенът може да предизвика тежка реакция, наречена анафилактичен шок. Това е спешно състояние, тъй като симптомите - включително затруднено дишане и подуване - могат да бъдат опасни за живота.

Какви са примерите за алергени?

Възможните алергени включват храни, лекарства, насекоми, животински пърхот, акари, плесен и полен. Алергените могат да причинят респираторни симптоми, както и в назални алергии или алергичен ринит, кожни симптоми като екзема, или чревни проблеми - от хранителни алергии, например.

Колко често децата страдат от алергии?

4,5% от децата под 18 години имат хранителна алергия (от 3,5% през 2000 г.), 10,7% са алергия на кожата (от 7,3% през 2000 г.), а 16,6% имат сенна хрема или респираторна алергия.

Кои са алергените, предизвикващи кихане и хрема?

Почти 85% от страдащите от алергии имат непоносимост към домашен прах. Причинител може да бъде прашецът, особено от дървета, треви и плевели. Алерген е и мухълът: гъбичките, открити в мокри и влажни места като бани и мазета или на открито във влажен климат. Някои деца са алергични към пух и пухени възглавници или вълнени одеяла. И докато повечето експерти не смятат, че децата могат да бъдат алергични към тютюневия дим, то със сигурност той може да обостри симптомите.

10 признаци, че детето ви има алергия.

Тъй като симптомите на назални алергии много приличат на симптомите на настинка - хрема, сълзене на очите, кашлица, запушване на носа, кихане - разлика се прави трудно. Алергията обаче си има някои издайнически признаци, по които няма как да я сбъркате. Задайте си следните въпроси:

Носът на детето постоянно ли е запушен?

Чеше ли детето постоянно носа си?

Секретът от носа с ясен и прозрачен цвят ли е или с жълт и зеленикав?

Киха ли детето твърде често?

Има ли сърбеж, зачервяване и сълзене в очите?

Има ли кожата под очите лилави или сини отенъци?

Детето диша ли през устата си?

То има ли постоянно суха кашлица?

Има ли детето сърбящ и червен обрив на кожата си?

Ако сте отговорили положително на повечето от тези въпроси и детето ви има прозрачен секрет от носа, има голям шанс то да е алергично към нещо в заобикалящата го среда. Децата с назални алергии също са по-склонни към инфекции на ушите, астма и инфекции на синусите.

Наследствени ли са алергиите?

Едно дете наследява тенденцията да бъде алергично, но не наследява непременно същата специфична алергия. Например, ако един от биологични родители има сенна хрема или домашни алергии, има 40 до 50 процента шанс детето да има някакъв вид алергия. Тази вероятност скача на 75 до 80%, когато биологичните родители имат алергии.

На колко годишна възраст трябва да е детето, за да прояви признаци на алергия?

Това зависи от това колко често детето ви е изложено на алергена. Всеки алергичен човек има праг, който трябва да бъде достигнат преди алергенът да предизвика реакция, а това може да отнеме месеци. Ето защо алергията към полени, свързани със сенна хрема, обикновено дава признаци след няколко години.

Как да разбера от какво точно е алергично детето?

Това отнема известно време и внимателна "детективска" работа, а понякога и използване на медицински тестове, за да се установи точната причина за алергия.

Алергията от мухъл обикновено се развива по време на влажно или дъждовно време и може да бъде трудно да се разграничи от настинка. Ако пък имате съмнения, че детето има непоносимост към домашния любимец, за съжаление това да го изпратите надалеч за няколко дни няма как да ви покаже дали е така. Може да отнеме повече от година, след като една котка, например, вече не е у дома, за да се премахнат всичко остатъци от живеенето й там и съответно да се унищожат алергените. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ