Напишете дума/думи за търсене

Имам косопад след раждането. Нормално ли е?

Голяма част от скоро родилите майки страдат от косопад. Някои губят повече коса, а други - по-малко. Причина за това са промените в организма на хормонално ниво.

Хормоните през бременността карат косата ви да остане в "покой" за по-дълго време. Това означава, че вие губите по-малко коса, отколкото е нормално за един ден. Може би някои от вас са забелязали, че по време на деветте месеца очакване прическата им е по-плътна и гъста.

Това обаче се променя с раждането. Тогава хормоните ни се "разместват" така, че ни поставят точно в обратното състояние - да губим повече коса и да си наваксаме за последните месеци. Нормално е на ден да падат между 100 и 150 косъма от главата ни. След раждането те могат да достигнат до 300, че дори и повече. Точно затова изпадаме в истински ужас, когато виждаме пълните с коса шепи, които виждаме при разресване.

Колкото и да ви се струва невъзможно,

опитайте да не се тревожите

Няма да останете плешива. Състоянието ви е временно. Има малко неща, които можете да направите, освен да бъдете търпелива и да подхранвате скалпа с ампули като превенция. Друго нещо, което можете да предприемете, е да оставяте косата да изсъхва сама след баня, ако времето го позволява. Когато не я третирате с четка и сешоар, това забавя падането. Абсолютно забаранено е разресването на мокро - то засилва падането и накъсва косъма. Междувременно пробвайте да потърсите шампоан, който да е предназначен специално за такъв проблем и приемайте достатъчно количество желязо.

Нормалното време, което е нужно за

отминаването на този период, е 6 месеца

След 5-ия месец би трябвало да започенете да забелязвате промяна, защото нивата на хормоните ще се са нормализирали. Вероятно ще забележите, че ще поникне много нова "бебешка" коса, особено в предната част на главата. Можете да я прикриете лесно с бретон, ако ви притеснява. Би трябвало прическата ви вече да е възвърнала дебелината си от преди бременността, но може и да откриете, че плътността й не е точно същата. Тя също така може да е по-изправена или по-начупена от нормалното, както и по-суха или по-мазна. Това вероятно също се дължи на хормоналния катаклизъм, през който току-що сте преминали.

Ако косопадът не се нормализира след 6-ия месец, се консултирайте с лекар, който ще провери дали растат нови косми и може ли да се говори за хроничен косопад.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ