Напишете дума/думи за търсене

Бебето ми все още не се преобръща само. Нормално ли е?

Ако виждате, че вашето бебе иска да се преобърне, но не може да го направи само, пробвайте да работите над уменията му чрез игра.

Някои бебета  започват да се преобръщат от корем по гръб още през третия месец. Така е, защото мускулатурата при някои новородени просто е по-силно развита. За нормално време за извършването на това действие обаче се счита времето от 5-и до 7-ми месец. Тогава бебето трябва да е започнало да се обръща и от гръб по корем, защото това е по-трудно за изпълнение и се изисква повече сила.

Нормално ли е ако вашето бебе е точно толкова голямо, но все още не виждате признаци да се обръща само? Да, нормално е в много случаи дори и на пръв поглед да ви изглежда наистина притеснително. Какво да направите обаче в домашни условия, за да ускорите процеса? Използвайте игра! Ако виждате, че вашето бебе иска да се преобърне, но не може да го направи само, пробвайте да работите над уменията му чрез игра. Движете играчка в непосредствена близост до страната, на която то се опитва да се търкулне. Пробвайте периодично, защото няма да стане от първия път. Трябва да сте упорита. Разбира се, правете и почивки, за да не го изнервяте и натоварвате. Така рискувате да загубите интереса му и ефектът да стане обратен. Следете дали то проявява интерес към нещата, които правите в страни от него и дали иска да ги докосне и пипне. Ако все пак бебето не се обърнало самичко до 7-ия месец, е най-добре да се консултирате със своя педиатър.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ