Напишете дума/думи за търсене

Как да отговорим на детето на въпросите за непознатите?

Няма съмнение, че изразът „няма да говорищ с непознати” е малко краен, но само майчиното сърце може да разбере каква загриженост и тревога крият всъщност тези думи. Майката си мисли: „Светът е голям, опасности дебнат отвсякъде. Ами ако някой омае моето малко детенце с приказки и то тръгне с непознат?

Много е възможно детето да ви зададе въпроси от типа на: „Майката на Мария непозната ли е?”. Вие сте човекът, който трябва на момента да прецени на кого може да се довери детето. Не забравяйте да давате примери кой е познат и кой не.

Сред често срещаните въпроси са: „Какво да правя, ако някой ми даде бонбони” и „Какво да правя, ако някой се опита да ме открадне?”. Научете детето да отказва любезно дадените от непознати неща и в такива момента да отиде веднага при човека, който се грижи за него в този момент. Що се отнася до „открадването”, този въпрос е пряко свързан с въпроса за безопасността на тялото. Детето ви трябва да знае, че ако някой постави ръка върху него, което е различно от галене или прегръдка и се опита да го дръпне насилствено, то трябва да вика за помощ и да повтаря, че не познава този човек, за да го забележат околните.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ