Напишете дума/думи за търсене

Как да къпем новороденото, когато сме неопитни?

За жените, които вече са минали през майчинството веднъж, темата за къпането може да изглежда елементарна. Не така обаче стои въпросът, когато никога досега не сте се сблъсквали с тази ситуация. Не знаете какво да направите, чудите се дали ще успеете да извършите всичко правилно и викате бабите на помощ. Ето 12 стъпки, които ще помогнат на всяка неопитна майка да се справи с къпането на своето новородено.

1. Стаята трябва да е затоплена предварително и да не е на течение. Постарайте се по време на самото къпане никой да не влиза и излиза от нея и да вкарва студен въздух, ако вашето новородено се е появило на бял свят през зимните месеци.

2. Температурата на водата не трябва да надвишава 36 градуса. В началото е добре да ползвате термометър, за да сте абсолютно сигурна за топлината.

3. Постелете коритото с нещо меко на дъното, за да не се хлъзга бебето. Модерните бебешки ванички вече имат вградена повърхност, която повдига горната част на телцето. В магазините се предлагат и меки подложки за къпане.

4. Водата, с която ще напълните коритото, не бива да покрива ушите на бебето, за да са предпазени. Започнете с дълбочина от около 5 см и в последствие ще прецените колко е най-удачно да слагате.

5. Нека всичко, което ще ви потрябва да време на къпането да е на една ръка разстояние – измиващ гел за тяло, мека кърпа + кърпа от тензух, която да поставите под нея, канче за поливане + леген с чиста топла вода, памперс, крем за дупе, лосион за масаж след баня, топли дрешки, шапка и ръкавички.

6. Потапяйте бебето постепенно във водата. Нека първият досег с топлото не е рязък. Започнете с топване на крачетата, полейте гръбчето с едната ръка и го сложете във ваничката внимателно, като следите реакциите му. Поддържайте с една ръка вратлето и главата, а с другата – дупето и кръста.

7. Създайте си режим, според който да го къпете всяка вечер в един и същи час. Така бебето ще свикне и ще знае, че след баня следва ядене и сън.

8. Пазете добре ушите и очите от попадане на вода. Тях мийте с ръка или с влажна кърпа, напоена само с чиста вода.

9. Поставете ваничката на височина, която ще е удобна за вас и позицията на ръцете ви. Включете таткото в къпането, като го помолите да ви налива с канчето, докато миете бебето. Участието на бащата в тези ритуали засилва връзката между него и малкото същество.

10. Не е необходимо да използвате специален шампоан за косата. Има достатъчно добри бебешки продукти, които са подходящи както за тялото, така и за косичката.

11. След банята за всеки случай подсушете с бебешка клечка за уши ушните миди само от външния край, без да бъркате навътре.

12. Използвайте след всяка баня хидратиращ крем за тялото, защото бебешката кожа се изсушава много бързо.

13. Преди баня оставяйте бебето за няколко минути без памперс, за да подиша дупето. Така ще намалите риска от поява на обриви от памперса. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ