Напишете дума/думи за търсене

Бебето ми суче само по няколко минути на кърмене. Нормално ли е?

Кратките "кърмения" са напълно нормални и няма повод да се притеснявате, освен ако вашето бебе не започне да има проблеми при наддаването на тегло.

Докато вашето дете качва килограми така, както трябва и всичко се развива нормално, е напълно в реда на нещата то да суче дори и само по 2 минути на кърмене. Някои новородени се хранят по-бързо от други. След това правят почивка и след още няколко минути продължават, ако отново им подадете гърдата. Други пък сучат без прекъсване дълго време. И в единия, и в другия случай няма повод, за който трябва да се притеснявате. Колкото и малко да е вашето дете, то вече си има "стил" на поведение.

Ако вашето бебе заспива на гърдата минути след започване на кърменето, не е добра идея да го будите с побутване, за да се нахрани изцяло. Разбираемо, че се притеснявате, че е все още гладно, но ако беше така, нямаше да заспи. Без да осъзнавате, когато будите насила новороденото, за да яде, вие саботирате съня му и след това ще ви е доста по-трудно, когато се наложи да го приспивате. Оставете го само да ви насочва от какво има нужда. Ако заспи, просто го оставете да продължи. Най-вероятно, когато се опитате да го отделите от гърдата, то така или иначе само ще се разбуди и инстинктивно ще започне да суче отново, така че наистина няма повод за притеснение, ако сте от майките, чиито бебета хапват само по няколко минути.

Ако бебето не поиска гърдата отново, след като е приключило с първата порция "кратко" хранене, пробвайте да го оригнете и след това да го накърмите отново. Ако не пожелае, не го насилвайте. Важно е родителите с новородени, хранещи се "на почивки" да следят стриктно теглото и да се консултират с педиатъра, ако забележат понижаване на килограмите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ