Напишете дума/думи за търсене

Децата, които използват тъчскрийн, спят по-лошо

СНИМКА: Getty Images

Всеки час, прекаран над устройството, се равнява на 15 минути загубено време за сън.

Може би трябва да помислите два пъти следващият път, когато разрешите на детето си да използва устройство с тъчскрийн. Ново проучване на "Научни доклади" сочи, че таблетите и смартфоните могат да имат наистина лошо влияние върху съня на детето ви.

Всеки час, прекаран над устройството, се равнява на 15 минути загубено време за сън. Проучването алармира предимно родителите, защото децата се развиват именно, когато получават преди всичко качествен сън.

Селесте Чанг от лондонски университет е един от ръководителите на проучването. То е проведено сред 715 семейства и резултатът е ясен: качеството на живот на децата, използващи дигитални устройства, е в пъти по-лошо от това на тези, които нямат достъп до таблет или смартфон. Първите имат птоблеми със съня, кошмари, заспиват много късно и се будят рано. Благодарение на този дефицит на съня, те са и доста по-раздразнителни.

Както при всяко нещо обаче, то и тук има добра новина. Изследването е показало, че тези имат по-добре и бързо развита моторика.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ