Напишете дума/думи за търсене

Бебето ми постоянно засмуква палеца си. Имам ли повод за притеснение?

СНИМКА: Buzz Nigeria

Някои малки бебета започват да използват "лекарството", наречено засмукване на палеца, едва няколко седмици след раждането си.

За други засмукването на пръстчето е перфектно изграден навик още от корема на мама. А доказателство, че това е възможно, са ехографските снимки! Въпреки това действието е повод за притеснение у много родители. Дали това е нормално, какво означава, има ли някакъв проблем, да вадя ли ръчичката от устата - тези и още много въпроси се въртят в главата ви.

Няма нужда от притеснение, защото това действие е съвсем натурално. Бебетата се раждат с този инстинкт, който се изгражда още в утробата. Случва се, защото по този начин те научават инстинкта да се хранят. Така че е повечето от хубаво, че детето ви прави това. Освен това, засмукването на палеца действа успокояващо за бебетата. Можете да го забележите преди и след хранене. Дори когато току що сте приключили с храненето, вашето бебе слага палец в уста и продължава да суче. Случва се, защото то вече е нахранено, но има нужда да продължава да прави това действие, за да се успокои и заспи.

Друга причина за засмукването на палеца, а не на предмети, е причината, че той е най-близо и е винаги "под ръка". Разбира се, първите му срещу с него са просто инцидентни опити, в които то проучва вкуса. С течение на времето обаче експериментите се превръщат в добре изграден навик. Няма повод за притеснение в това действие и няма защо да следите за това да не се прави.

Ако толкова ви притеснява и се тревожите, можете да предлагате биберон всеки път, в който забележите, че бебето ви слага палец в уста. Основното притеснение на повечето родители е, че при смученето детето може да нарани или дори деформира пръста си. Това е невъзможно. Колкото и малко, крехко и неразбиращо да ви изглежда вашето новородено, то всъщност има инстинкти. И все пак, за да избегнете ситуации, в които притеснението ви взима превес, ползвайте залъгалката по-често и следете реакциите. Някои деца по начало не гу харесват и ги плюят. При всички положение обаче настоявайте поне през нощта пръстчето да е заменено от биберон, за да бъде сънят по-безопасен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ