Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: huffingtonpost.co.uk

Ако и вашата рожба има същия проблем, не прибързвайте с поставянето на диагноза. Повечето деца, които намокрят леглото си през нощта, са напълно здрави както физически, така и психически.

Най-вероятно познавате дете, което се напикава вечер, или възрастен човек, който е имал този проблем в детските си години. Всъщност това е често срещано. В САЩ има статистика, която го доказва. Приблизителнo 5 милиона от децата в страната се напикават през нощта – това са около 20 процента при 5-годишните, 10 – при 7-годишните, 5 – при 10-годишните.

Тези числа не са само статистика. Зад всяко едно от тях стои лице с червени бузки и все още млечни зъбки. Ако и вашата рожба има същия проблем, не прибързвайте с поставянето на диагноза. Повечето деца, които намокрят леглото си през нощта, са напълно здрави както физически, така и психически. Най-честата причина е, че тялото на детето ви още се развива. А това е напълно нормално.

Не пренебрегвайте и дълбокия сън. Понякога може рожбата ви просто да не може да се събуди навреме. Според част от последните изследвания съществува т. нар. генетичен фактор, т.е., ако самите вие сте подмокряли леглото като малки, най-вероятно и детето ви ще го прави. В някои случаи тялото на рожбата ви може да не произвжда достатъчно от хормона, който намалява количеството на урината през нощта. Прекаленият стрес, причинен от смяната на училище или голяма промяна в живота, също е основателна причина.

Все пак е нормално да си зададете въпроса защо продължава да подмокря леглото си през нощта. Запомнете, че много по-лесно тялото се научава да контролира мехура през деня. През нощта организмът прави много повече усилия, затова понякога отнема месеци, а друг път дори години.

За да не намокря леглото си, детето ви трябва или да не пикае цяла нощ, или да придобие навика да се събужда периодично и да ходи до тоалетната. И двете неща изискват физическо развитие, което не може да пришпорите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ