Напишете дума/думи за търсене

Детето ми изпада в истерия, когато стане време за баня

Не можете да премахнете страха от вода на детето си, когато го карате насила да влиза в банята. Ето защо е хубаво да го оставите на спокойствие и да не настоявате.

Много родители се срещат в момент, в който детето им, което доскоро е обичало банята, в един следващ момент изпитва истински ужас от нея. Писъци, крясъци и плач съпътстват всяко влизане в помещението и превръщат това нормално действие в кошмар. На какво се дължи?

Когато бебето е малко, то все още няма толкова силно развит усет към опасности и съответно не приема банята като място, на което може да му се случи нещо лошо. През първата годинка от живота в неговия малък мозък всичко е обект на опознаване и представлява предизвикателство и интерес. С порастването си обаче детето ви започва да развива своето чувство за самосъхранение. Това го кара да приема водата като нещо опасно, защото започва да изпитва страх от това да не потъне в нея. И ако до този момент тя е била перфектното място за игра, защото не е осъзнавало какво точно представлява, то сега е точно обратното.

Полезно е да му кажете, че няма от какво да се страхува, но е повече от ясно, че само с няколко думи няма да премахнете притеснението от един път. Единственото, което е наистина важно да знаете, е да не насилвате детето си да влиза в банята на всяка цена. Предложете му да седне да си играе в коритото или ваната и му обяснете, че само ще го поливате, когато трябва да отмиете шампоана и водата няма да покачва нивото си по никакъв начин. Кажете му, че може да ви даде знак по всяко време и вие ще спрете течащата вода. Нека детето ви знае, че има контрол над ситуацията и уважавате страховете му.

Повечето деца преминават бързо през този период. Нужни са им само седмица или две. При други процесът е малко по-дълъг, но със сигурност накрая е увенчан с успех. Бъдете разбираща, търпелива и не насилвайте детето. Съвсем скоро проблемът ще се разреши. Дотогава се постарайте да превърнете банята в най-цветното и привлекателно място за малчугана, като оставите в нея любимите му предмети и играчки.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ