Напишете дума/думи за търсене

Вредно ли е да къпя новороденото всеки ден?

След като пъпната връв изсъхне и падне и областта заздравее напълно, можете да къпете бебето си на всеки няколко дни.

Най-лесно ще ви е да използвате малка ваничка или мивката в банята, като в нея сложите подложка. Някои родители къпят бебето си всеки ден. Това е право на личен избор. Правилото обаче е, че не е нужно новороденото да се къпе повече от 3 пъти в седмицата. Разбира се, обратното в никакъв случай няма да му навреди, особено ако през деня то повръща и има сериозни следи от ходенето по нужда.

Винаги поверявайте вратлето на своето бебе. Там се задържа остатъчно мляко, което е върнато и води до неприятна миризма и обриви. Ако решите да къпете детето си няколко пъти седмично, вместо всеки ден, трябва да сте се уверила, че то е чисто и никъде по телцето му няма нищо останало, което да навреди.

Първите пъти, в които къпете малкото създание у дома, може да ви се сторят наистина страшни. Така е, защото наистина нямате идея какво да правите с това крехко човече в ръцете си. Не се тревожете! Ще ви отнеме само няколко дни да се настроите на нова вълна и да можете да усещате във всеки момент какво да направите и как точно да се случи. Доверете се на майчинския си инстинкт и личната си преценка за всеки избор, който се отнася до вашето бебе. Дори и за този колко често да го къпете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ