Напишете дума/думи за търсене

Да помогнем на бебето да се приспособи към живота извън коремчето

СНИМКА: babycenter.com

Да държите бебето си голо близо до своята кожа непосредствено след раждането увеличава връзката помежду ви значително.

Вашата позната миризма го успокоява. Контактът му с вас и кожата ви му помага да регулира дишането си и да успокои сърдечния ритъм. В същото време се отразява добре и за развитието на първоначалния инстинкт за сучене по време на кърмене.

Допирът на голо до кожата ви веднага след раждането е добър и за вас. Близкият контакт с бебето ви повишава нивата на хормона окситоцин и намалява нивата на стресовия - кортизол. От този прекрасен ефект може да се възползва и таткото. Честото гушкане с бебето след раждането увеличава връзката между него и новороденото. Това е чудесно, защото при тях така или иначе тя се изгражда по-бавно, поради факта, че не той, а вие кърмите детето.

Можете да продължите да използвате в своя полза контакта "кожа до кожа" толкова дълго, колкото прецените. Ще забележите, че и бебето ви е много щастливо от близкия контакт с мама. Това ще му помогне да изгради силна психическа връзка с вас дори и след излизането от корема. Времето през първите 3 месеца след раждането е ключово за полагането на основите на тези отношения. Още един начин това да се случи е носенето на новороденото в слинг. Ако нямате такъв, разходките на ръце в позиция, в която то е допряно до корема и гърдите ви, са перфектен заместител.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ