Напишете дума/думи за търсене

Децата с алергии са по-склонни към инфекции на ушите и синусите

СНИМКА: https://perfectskincareforyou.com/

Алергията е реакция на организма към определени вещества в околната среда - полени, лекарства, животни, храни, и други, които се наричат алергени.

Когато дете с алергия има контакт с алергена – вдишва го, докосва го, вкусва го, тогава тялото погрешно разпознава този алерген като опасен нашественик и освобождава антитела, за да се пребори с него.

Така обаче се появяват досадната хрема, сърбежите на различни места по тялото или кашлицата. Симтомите могат да бъдат по-леки или по-тежки, периодични (сезонни) или постоянни. Това обаче не значи, че трябва да ги пренебрегвате. В някои случаи алергенът може да предизвика тежка реакция, наречена анафилактичен шок. Това е медицинско състояние, което включва затруднено дишане и може да бъде опасно за живота.

Възможните алергени могат да бъдат храни,

лекарсва, насекоми, акари, плесен или полени

Някои деца са алергични към пухени възглавници и вълнени одеала. Запомнете, че цигареният дим влошава сиптомите на дете, което има алергия.

Много често те много приличат на тези при настинка, защото се изразяват в появявата на хрема, сълзене на очите, кашлица и запушен нос. Затова трудно се разпознава каква е причината и много често алергиите остават скрите дълго време. За да разберете, отговорете на следните въпроси:

1. Детето ви постоянно ли има настинка? (Настинката обикновено трае 7-10 дни)

2. Носът му постоянно ли е запушен?

3. Повече от обикновено ли киха?

4. Очите на малчугана зачервени ли са, има ли сърбене, сълзят ли?

5. Кожата под очите на детето изглежда ли по-тъмна или леко синя?

6. Диша ли през устата, вместо през нослето си?

7. Има ли постоянна суха кашлица?

8. Кожата раздразнена ли е, появил ли се е сърбящ червен обрив?

Ако сте отговорили с „да“ на един или няколко от тези въпроса, има голям шанс вашата рожба да е алергична към нещо в заобикалящата го среда. Децата с алергии са по-склонни към инфекции на ушите и синусите, както и към появата на астма.

Алергиите не се наследяват. Например, ако един от биологичните родители има есенна хрема или алергия към прах, има само 40-50 процента шанс детето ви да има такава. Тази вероятност се увеличава на 70-80 процента, когато и двамата родители страдат от някаква алергия.

Не е задължително симптомите да си проличат веднага. Те се появят в зависимост от честотата, през която малчуганът е бил изложен на алергена. Понякога това отнема няколко години.

Когато установите появата на алергия,

следва да определите съоветния алерген

Ако той е в мухъла, обикновено симптомите се появяват при влажно и дъждовно време, затова лесно се бъркат с настинка. Алергиите към прах или домашни животни често предизвикват събуждане сутрин със зашушен нос и са целогодишни. При цветния прашен симтомите се появяат през пролетта и есента.

Изпращаето на домашния любимец надалеч за няколко дни няма да ви каже със сигурност дали той е причината за появата на сърбежа или кашлицата. Според последни проучвания се предполага, че може да отнеме повече от година, след като котката не е наоколо, за да се премахнат симтомите у алергичния човек. Причината е в останалите в жилището косми.

От друга страна, ако отведете детето на друго място, симтомите ще изчезнат по-бързо. В този случай обаче няма как да се сигурни, че детето ви не е алергично към нещо друго в дома ви, а не домашния лзбимец.

За да разберете кaква е причината, е най-добре да посетите лекар. Той ще изследва детето и ще го пита много въпроси. Ако реши, че проблемът е алргия, може директно да ви насочи към алерголог или

да ви предложи кръвен тест за измерване нивата

алергични антитела в кръвта на малчугана

Това не е достатъчно. Ще трябва да направите и кожен тест. При него алерголог ще прилага малки количества от най-често срещаните алергени до кожата на детето ви. Ако то реагира на даденото вещество, значи е положителен.

Все пак имайте предвид, че тестовете показват към какво е алергично детето ви към момента, но то може да се промени с възрастта. Ако рожбата ви покаже отрицателен кожен тест, но продължава да проявява симтоми на алергия, може да го повтаряте на всеки 6 до 12 месеца.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ