Напишете дума/думи за търсене

Кърмене с разранени зърна

Разранените зърна са сред най-често срещаните проблеми, които съпътстват началото на кърменето. Изтичането на мляко от тях е свързано с огромен дискомфрот, болка и дори кървене. Какво да направите?

В такава ситуация няма как да не ви е трудно да храните своето бебе. И това е съвсем нормално. На първо време обаче трябва да се успокоите и, ако сте майка за първи път, да не се тревожите излишно, че това ще ви се случва през целия период на кърмене. Приемете го като начин за адаптация на гърдите към новото нещо, което се случва в живота ви на майка.

Не е трудно да разберете, че страдате от разренени зърна. Първият индикатор е болката, а след това секрет, примесен с кръв, обтегната и суха кожа около ареолите. Това, което трябва да правите, е да си купите силиконова подложка за кърмене, която да ви предпазва от захапване и силен натиск при вакуума, който правят устните и венците на бебето ви.

Сигурно това, което ви интересува най-много в момента, е дали можете да кърмите безопасно с разранени зърна. Ако от тях не тече кръв - можете. При всички други случаи се консултирайте със своя личен лекар, който ще ви насочи какво да направите. Истината обаче е, че най-вероятно и самият той няма да ви спре да кърмите. Кръвта, примесена с кърма, може да бъде преносител на бактерии, които да се отразят на здравсловното състояние на детето ви. Но това се случва много рядко, така че не е нужно да се тревожите излишно. Кръв в млякото е сравнително често явление, когато има разраняване на зърната и макар да е стряскащо, за щастие обичайно не представлява проблем за детето!

За да избегнете разраняването на зърната можете да направите няколко прости неща, които да ви помогнат. Сложете бебето да легне върху възглавницата и го обърнете настрани, така че цялото му тяло да се завърти към вас. То не може да отваря добре устата си и да суче, ако лежи по гръб с извърната настрани глава. Ако е така извито, то ще ви дърпа и разранява – затова се уверете, че наистина цялото му тяло е обърнато към вас. Важно е между вашето тяло и тялото на бебето да няма нищо – нито одеалца, нито каквото и да е друго, което да създава съпротивление.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ