Напишете дума/думи за търсене

Не оставяйте бебето за повече от 1 час на ден в люлката

СНИМКА: Graco Glider, Walmart.com

Няма строго определени правила за използването на бебешката люлка-шезлонг, но повечето експерти съветват да ограничите времето, което то прекарва в нея, до 1 час или по-малко на ден.

Това е така, защото то има нужда да развива своята моторика, която ще го помогне да се преобръща, пълзи а седи стабилно без ваша помощ и опора в гръбчето. Важно е и да държите бебето на ръце, докато то се развие достатъчно емоционално и физически, за да изградите силна връзка помежду си.

Разбира се, много родители с изненада откриват, че люлката е начин, по който могат да утешат плачещото бебе. Особено, ако то е изнервено или има колики. В такъв момент шезлонгът поддържа телцето му в такава позиция, че облекчава неразположението и го предразполага към заспиване. Няма нищо лошо да го оставите да поспи в люлката за час, ако имате да свършите нещо. Но не повече от час. Хубаво е след това да го преместите в кошарката му, която е предзначена точно за сън и е обезаопасена.

Именно безопасността е една от основните причини да се ограничи времето за престой в  люлката. Тя не е приспособена за сън, а по-скоро за развлечение. Дори и да ви се струва невъзможно, всъщност има съвсем реална опасност бебето да падне от нея. Колкото и да ви се струва малко и неспособно да извършва резки движения.

Бъдете внимателна и никога не оставяйте бебето си без надзор, когато спи в люлката шезлонг. Дори и в същия момент да искате да свършите някаква домакинска работа - като пране или миене на чинии, го правете така, че да чувате и виждате директно какво се случва.

Не поставяйте възглавничка под бебето, когато е на шезлонга и не го завивайте с одеала, които са тежки и висят прекалено много отстрани на люлката. Ако случайно бебето заспи вътре, изключете програмата за движения, за да предотвратите инциденти.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ