Напишете дума/думи за търсене

Следродилна депресия се отключва по-често при жени, които имат деца с малка разлика

СНИМКА: https://www.whattoexpect.com/

Депресия и мрачни мисли пред бременността, стрес през същото това време, рязко качване на много килограми, намаляване на социалния живот - това са само някои от признаците, които дават сигнал, че трябва да внимавате и да промените нещо.

Ето кои са другите причинители на следродилната депресия:

1. Рискова бременност и лекарска препоръка за по-дълго залежаване с цел безопасност.

2. Непланувана или нежелана бременност.

3. Раждане на бебе, което има медицински проблеми и е преживяло по-продължителна хоспитализация веднага след появата на бял свят.

4. Раждане на близнаци или повече деца, а също и наличието на две бебета у дома с малка разлика.

5. Фамилна обремененост по отношение на склонност към депресивни състояния.

6. Самотно майчинство и проблеми в семейството.

7. Финансова нестабилност.

8. Рязка промяна от гонене на кариерни върхове към всекидневие на майка и домакиня. Намаляване на социалните контакти.

Следродилната депресия е проблем, който не е за пренебрегване. Това е болест, засягаща психиката ви и заслужава подобаващо внимание и отношение. Хубаво е, ако имате съмнения за подобно нещо, да потърсите психиатър или психотерапевт възможно най-скоро. Не си мислете, че в това има нещо странно. Ситуацията е същата, когато ходите на лекар, защото ви боли кракът. Не е по-различно! Затова не го приемайте за нещо изключително. Вие не сте луда, нито пък ви има каквото и да било на психиката.

Просто за някои жени е по-трудно да се приспособят към новата си роля - на майка, и преминават тежко през това. И е напълно нормално! За да бъдете добра майка, трябва на първо място да се чувствате добре в собствената си кожа и да сте щастлива, за да предавате същата емоция и на вашето малко съкровище. За да го обичате, трябва да умеете да обичате себе си. Ето защо не се колебайте да потърсите признаци и решение на всеки проблем, който забелязвате - било то психически или не.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ