Напишете дума/думи за търсене

Защо е толкова грешно да сравняваме децата си

СНИМКА: http://abovethelaw.com

Сравнението между братя и сестри най-често се случва в семейства, в които има по-голяма разлика между двете деца.

Стараейки се да даде пример и да насърчи обикновено по-малкото от двете, родителят може да създаде чувство за малоценност и да зароди конкуренция въпреки голямата възрастова разлика.

Разбира се, не са изключени случаите с казването на това изречение при деца на една и съща възраст или с няколко години разлика. В такъв случай е още по-опасно, защото честото повтаряне на подобни изречения може да доведе до порастване в конфликтна среда и вечен стремеж за надмощие и доказване. Все пак целта е децата ви да се обичат и да бъдат неразделни в отношенията си братя-сестри.

Вместо да използвате това изречение, е най-добре просто да насърчавате индивидуално предимството на всяко дете. Първо е добро в едно, съвсем разбираемо – второто в друго. Малчуганът трябва да усеща чувство за уникалност и по-скоро в момент, в който не се справя с нещо, да получи помощ от брат/сестра си, вместо укор, че не е като друг човек.

Същото се отнася и за сравняването с други деца – странични за семейството. „Виж, Гошко си изяде всичко. Не като теб.” – едно често срещано изречение, когато се опитваме да прилъжем детето да извърши определено действие. И тук доводите за неизползването на сравнение между вашето и останалите деца са същите, като изброените преди това.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ