Напишете дума/думи за търсене

Несръчността е един от първите признаци за диспраксия при детето

СНИМКА: https://www.eumom.ie

Диспраксията е проблем, срещан при децата, който се характеризира с нарушение в координацията.

Първите симптоми се изразяват в непохватност и дезориентираност. Трудно е болестта да се диагностицира преди навършването на 5 или 6-годишна възраст, защото първо трябва да се изчака малчуганът да достигне максимума в развитието си за възрастта. Едва тогава могат да се установят нарушения.  Ето някои от най-честите симптоми, които имат децата, страдащи от диспраксия:

Детето е непохватно - всичко, до което се докосне, се обръща, чупи, пада.То има нужда от помощ, за да се облече, да се измие, да се избърше.

Храни се бавно и много се цапа, не успява да нареже месото си, нито да обели плодовете при хранене.Не обича да играе с конструктори, да подрежда пъзели, затруднява се да запомни и следва правилата на игрите.Изключително трудно му е да пише /дисграфия/, рисунките му са бедни, често са характеризирани като незрели.Лесно се разсейва и му е трудно да се концентрира в клас, забравя инструкциите, които са му дадени.Затруднява се да хвърля и да хваща топка, затруднява се да върти педалите на колелото и не може да го кара без помощни колела до късна възраст.

При съмнения, че дадено дете демонстрира диспраксични проблеми, следва да се направи консултация с невролог. Той ще определи вида и произхода на нарушението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ