Напишете дума/думи за търсене

Екзема при бебето и детето. Какво я причинява и как се лекува?

Екземата, наричана още атопичен дерматит, е кожно раздразнение, което засяга особено много децата преди 5-годишна възраст.

При бебетата зачервяванията се появяват най-вече по бузите и скалпа, но е възможно да обхванат също така ръцете, краката, гърдите или други части на тялото. След навършването на 1 годинка най-често се проявяват във вътрешната част на бедрата и зад коленцата и на местата, където има сгъвки.

Засегнатите места могат да изглеждат сухи, опънати и да имат зачервени ранички, придружени с гной. За щастие екземата не е нещо, което не се лекува и си отива по същия начин, по който е дошла. Нужно е обаче преди това тя да бъде диагностицирана от лекар. 

Тя се предизвиква от алергия, подобна на сенната хрема и астмата. При екземата кожата е алергична към някои храни. Когато те попаднат в кръвта и стигнат до кожата, тя се възпалява. В други случаи е възможно тя да бъде алергична към някои материи, като вълна. Бебе, в чието семейство има болни от астма, сенна хрема или екзема, е предразположено към екзема.

Лечението е трудно не за друго, а заради невъзможността да пазите бебето постоянно да не се чеше. Ето защо е абсолютно задължително ноктите му да бъдат изрязани безупречно през периода на зарастване на раздразненията. Друго важно нещо е родителят да поддържа кожата влажна, като използва специални кремове за суха кожа, както и стриктно да спазва указанията на лекуващия лекар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ