Напишете дума/думи за търсене

Пляскането на децата се отразява на поведението им години по-късно

Предишни проучвания са установили вредата, която наказанията нанасят в краткосрочен аспект - до една година след прилагането им. СНИМКА: Pixabay

Пляскането на децата в ранна възраст вреди на поведението им години по-късно, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване.

Физическата дисциплина, налагана на малчуганите, може да окаже негативно въздействие върху поведението им десетилетие по-късно, когато вече са тийнейджъри.

Предишни проучвания са установили вредата, която наказанията нанасят в краткосрочен аспект - до една година след прилагането им. Настоящото изследване разкрива дългосрочните негативи от физическата дисциплина, цитира БТА.

Авторите му от университета на Мисури са установили, че децата, на които на възраст около година и половина са били налагани сериозни наказания, в тийнейджърските години проявяват по-голяма раздразнителност и агресия, и са по-склонни да нарушават реда. При тях се наблюдават и по-ограничени прояви на позитивно поведение като например склонност да оказват помощ на околните.

"Много е важно родителите да се въздържат от прилагането на физически наказания в ранна детска възраст, тъй като вредата от тях е трайна. За да възпитат позитивно поведение, възрастните трябва да учат децата да го контролират отрано", казва Густаво Карло от изследователския екип.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ