Напишете дума/думи за търсене

Жените, напълняващи между ражданията, са по-застрашени от диабет

Жените, напълняващи между ражданията, са по-застрашени от диабет. СНИМКА: Pixabay

Жените, които напълняват след раждане, са по-застрашени от диабет по време на следващата им бременност, предаде агенция ЮПИ, цитирана от БТА.

Теглото на жената преди да зачене и килограмите, които наддава през бременността, са рискови фактори за развитието на гестационен диабет. Това е форма на заболяването, характеризираща се с висока кръвна захар при бременните. Тя може да доведе до усложнения за майката и детето.

Изследването на учените от университета на Берген в Норвегия е проведено сред 24 200 жени, които са имали едно или две бебета в периода 2006-2014 г. Експертите разгледаха протичането на гестационния диабет и индекса на телесна маса (ИТМ) при повторна бременност. ИТМ от 30 се смята за наднормено тегло.

Около 36 % от жените наддали повече от 1 единица ИТМ тегло между зачеването на първото и на второто си бебе. Те се оказали по-застрашени от диабет по време на втората бременност, отколкото жените със стабилно тегло. Според учените стопяването на килограми намалява риска от болестта.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ