Напишете дума/думи за търсене

Детето трябва да постъпи в болница. Как да му кажете?

СНИМКА: gurgle.com

Да бъдете открити за всяко едно нещо със своето дете е едно от най-важните правила на ефективното родителство. Отворените разговори без тайни ще ви помогнат не само да изградите доверие в малчугана, но и да бъдете спокойни сами за себе си.

Кое дете не е боледувало и предизвиквало безсънните и тревожни нощи на своите родители? Всеки, който има дете знае, че това то да се разболее е най-кошмарното преживяване за вас - като майка и баща. Със сигурност имате усещането, че самите вие сте болни, а особено, ако все още нямате опит, преминавате през истински катарзис в такъв момент.

За съжаление има и по-сериозни случаи, които налагат постъпване на вашето малко съкровище в болница. Всъщност вие няма как да сте подготвени за това, защото при всички положения е стресиращо. И, докато сте в шок от предстоящото, трябва да помислите как да съобщите не детето, без да го стресирате и да показвате, че сте разтревожени. Да, децата са толкова интуитивни! Те веднага усещат, когато нещо не е наред.

Няма правилна рецепта и изпитан трик, който да ви помогне този момент, освен да бъдете искрени и директни и да обясните на детето, че и вие - като малки, сте минавали през същото. Дори и да не е вярно! Имате право на тази благородна лъжа в името на спокойствието на своя малчуган. Не насочвайте вниманието му към самия престой в болницата, а по-скоро към облекчаването на неразположението му и това, което предстои след това. А имнно - някаква награда в лицето на любимия парк или друго място.

Погрижете се по време на престоя то да има достъп по нещата, които му дават увереност и спокойствие. Като родител вие най-добре познавате своето дете и не е нужно да ви бъде напомняно коя точно играчка го дарява с усмивка и чувство за закрила. Бъдете открити и смели и в никакъв случай не драматизирайте и не плачете пред своя малък юнак. Децата са отражение на родителите - когато виждат спокойствие и позитивизъм във вас, ще изпитват същото. Независимо дали става дума за прием в болница или справяне с житейска ситуация напред в бъдещето.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ