Напишете дума/думи за търсене

Научете бебето да спи дълбоко чрез тези 5 стъпки

При активния сън малките деца може да отварят очи и да говорят по своя специфичен начин, докато спят. Само защото вашия малчуган издава звуци или се движи наоколо в детското си креватче не означава непременно, че е буден. Дайте му още няколко минути, преди да се втурнете да го спасявате, за да разберете наистина дали ще престане да спи.

1. Оставете бебето да спи в самостоятелна стая.

Оставете бебето си да спи в кошарка или люлка в спалнията ви, докато навърши 6 месеца. След това е препоръчитлно да направите драстична промяна. Поставете малчугана в негова собствена стая. По този начин ще намалите шанса да го събудите от шума, докато ставате или докато другите ви деца, ако имате такива, решат да се сборичкат.

2. Поддържайте стаята хладна, тъмна и тиха.

Изключете уредите, които затоплят стаята прекалено през нощта в стаята на бебето си. Ако малчуганът остане спокоен, затворете вратата, за да пазите домашни любимци и звуците от останалата част на къщата надалеч. Не се страхувайте да инвестирате в тъмни щори, дори и ако не вървят с декора. Може да изберете и завеси. Важното е да са доста плътни.

3. Създайте фонов звук.

За да маскирате всички звуци от ежедневната си дейност в къщата, създайте в стаята на бебето си фонов звук. Това може да стане, като оставите включен вентилатор, който не е насочен директно към креватчето. Друг вариант е да оставите радиото включено между станциите. Има специални детски играчки, които имитират животински звуци. Може да използате и една от тях. Целта е да има звук, който да продължи дори когато детето ви заспи. Така, ако се събуди през нощта, ще му бъде много по-лесно да заспи.

4. Разходете се.

Излагането на слънчева светлина, когато бебето е будно, наистина му помага да регулира циркадните си ритми. От тях зависят сънят, секрецията на хормони, метаболизмът, телесната и имунната функция. Затова се разхождайте поне 10 минути дневно.

5. Дръжте под око бебешкия монитор.

Бебешките монитори са чудесен начин да държите под око малчугана си. Бъдете внимателни, защото децата имат това, което ние наричаме активен и пасивен сън. Пасивният сън е, когато те са дълбоко заспали и не се движат или издават звуци. При активния сън малките деца може да отварят очи и да говорят по своя специфичен начин, докато спят. Само защото вашия малчуган издава звуци или се движи наоколо в детското си креватче не означава непременно, че е буден. Дайте му още няколко минути, преди да се втурнете да го "спасявате", за да разберете наистина дали ще престане да спи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ