Напишете дума/думи за търсене

Медицински сестри промениха начина, по който се къпе бебето след раждане. Причината е невероятна

СНИМКИ: Courtesy of UCHealth

Ако сте майка, то няма начин да не сте запозната с начина, по който се къпят бебетата след раждането си в болницата. Обикновено това се случва набързо под течаща струя на мивката. Персоналът е достатъчно ангажиран с толкова много деца, че едва ли се отделя по-специално внимание на някое от тях. Както се казва - рутина.

Една американска болница обаче промени напълно начина, по който е прието да се къпят новородените, след като бъдат изкарани от корема на майката. Сестрите от чуждестранния център по женско здраве "UCHealth Poudre Valley Hospital" въведоха т. нар. "увито къпане" и предизвикаха положителни реакции по цял свят. Какво обаче представлява методът? Той е нежен, уютен и причинява по-малко стрес за новороденото.

"В повечето случаи, при обикновено къпане под водна струя в болницата - бебето плаче и е стресирано. От една страна, защото обстановката и усещанията за него са напълно нови, а от друга - защото майката е далеч от него в това преживяване. 93% от новородените преживяват драматично този момент и плачат много. И според специалисти това оставя травма за цял живот. 

Банята с увиване е нов метод, по който за всяко дете се отделя специално внимание, когато бъде извадено от корема. Новороденото се слага в топла ваничка веднага след раждането си и се увива с мека кърпа, която поема водата и топлината й. В повечето случаи таткото присъства на този момент, защото майката не е в състояние да се движи веднага след раждането. Резултатът е поразителен. Само 38% от бебетата плачат по време на "увитото къпане", което е с почти 60% по-малко от това при традиционния начин", разказват за идеята пред "Woman's Day" от екипа на клиниката.

След тази процедура новороденото започва своя живот на бял свят по много по-спокоен начин. Освен това е и значително по-чисто. След като бъде изкъпано в топлата ваничка с хавлия, се дава на майката, където положителните усещания за него продължават. В следващите дни бебето се къпе по същия начин, но вече с нейно присъствие. Така се появява още един положителен ефект, а именно, че майката вижда нагледно как трябва да обгрижва бебето си у дома.

След като бебето се роди, се поставя във ваничка с топла вода и се увива в мека кърпа, която да поеме топлината. Идеята е това да му създаде чувство на уют и закрила. По този начин се предотвратява плаченето и новороденото се стресира по-малко.
След като бебето се роди, се поставя във ваничка с топла вода и се увива в мека кърпа, която да поеме топлината. Идеята е това да му създаде чувство на уют и закрила. По този начин се предотвратява плаченето и новороденото се стресира по-малко.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ