Напишете дума/думи за търсене

Невъзможна е операцията на сиамските близнаци от Сливен, не дават пари да ходят в САЩ (Обзор)

Богдан и Янко се родиха през август миналата година, майката бе на 14 г. Оттогава семейството им се бори да спаси поне единия близнак.

Фондът за деца отказа да изпрати сиамските близнаци от Сливен в САЩ. Причината - операцията им е “анатомично невъзможна”. Решението е взето на заседание в сряда, съобщи Пенка Георгиева от обществения съвет.

Становища дали 14 водещи неврохирурзи, кардиолози, ортопеди травматолози и реаниматори от големи и университетски болници у нас. В заседание на 4 октомври, когато били обсъдени, участвал и зам. здравният министър Мирослав Ненков. Заключенията са, че Богдан и Янко имат обща кръвоносна система, срастването в таза е твърде тежко и при операция рискът от фатален изход е голям. Освен това състоянието на децата не позволява да летят със самолет.

В евентуална операция има и правен проблем - децата са записани с отделни имена и различни ЕГН-та. Дори да се направи операция и тя да е успешна, едното ще живее за сметка на другото. На практика това означава евтаназия, а законът у нас я забранява.

Сега бебетата са настанени в “Пирогов”, където се грижат за тях. Богдан и Янко се родиха през август миналата година, майката бе на 14 г. Оттогава семейството им се бори да спаси поне единия близнак.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ