Напишете дума/думи за търсене

Бебето ми е по-спокойно в чужди ръце

Когато детето протестира срещу всичките ви правила, щом го слагате да спи или изисквате да се храни, е наистина смущаващо да видите как си ляга сладко за дрямка при бавачката или с удоволствие яде от ръцете на татко най-необичаното пюре. Опитайте се да не го приемате лично - това може да бъде дори знак, че вие и бебето ви имате наистина силна връзка.

Това всъщност е комплимент, разкриват детски психолози. Колкото по-комфортно се чувства детето с родителя или човека, грижещ се предимно за него, толкова повече проявява характера си. Така е, защото то ви има доверие и интинктивно знае, че вие ще бъдете там за него, каквото и да направи. Да, това наистина е сладко, но и забавно за вас.

Оказва се, че този феномен всъщност е "невероятно обичаен", но в същото време много притеснителен за родители на по-големи деца, които проявяват характера си много повече. Симптомите за разликата в поведението се забелязват около ден, след като детето е било оставено на грижите на друг човек. 

Психологически погледнато ситуацията в главата на детето ви е следната: през целия ден то е полагало невероятно голямо усилие, за да таи емоциите в себе си пред бавачката. То не я чувства достатъчно близка и не знае какво може да си позволи, затова "пази" поведение през цялото време, в което са заедно. След това идвате вие и взимате детето обратно и то изведнъж съвсем пощурява. Сякаш не е вашето дете. Така е, защото в този момент - пред вас, то дава глас на всичко, за което се е "стискало" през деня. Всичко това дава отговор и на въпроса защо децата слушат в градината и на училище и изведнъж стават много палави вкъщи.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ