Напишете дума/думи за търсене

Калций и Витамин D помагат за затваряне на фонтанелата

При новородените костите на черепа не са свързани здраво помежду си, а се съединяват чрез меки образувания и гъвкави “шефове”. Това прави костите на черепа буквално плаващи, като позволяват на черепа да се деформира лесно по време на раждане и при преминаване на главичката на бебето през родовия канал.

Нормалното затваряне на фонтанелата зависи от количествата калций и Витамин D. Затова е важно бебето да приема достатъчно кърма или адаптирано мляко, както и да се радва на повече слънце.

Обикновено голямата фонтанела се затваря около 8-18-месечна възраст и най-късно до навършването на 2 години, а малката – 1-2 месеца след раждането. Трябва редовно да измервате обиколката на главата и размера на фонтанелата и да си водите статистика, с която да е запознат педиатъра ви. В повечето случаи за това ще се грижи и самият той, като ще ви информира дали всичко е в норма. Вашата основна задача е да пазите главичката на бебето си от силен натиск или травма при падане. 

Нормално обиколката на главата на бебето нараства с 1 см на месец. Нормално е фонтанелата да е леко издута, ако бебето плаче, защото тогава има напрежение в главата. Прекаленото хлътване на фонтанелата пък може да е признак за недостиг на течности в резултат от повръщане, диария, висока температура.

Един от големите митове, свързани с фонтанелата е, че докосвайки я, можете да увредите мозъка на своето новородено. Той е идеално защитен и такава опасност няма. Така че не се притеснявайте да докосвате детето си по главата.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ