Напишете дума/думи за търсене

Как изглежда голотата през очите на детето

СНИМКА: https://health.usnews.com/

До навършването на 3-годишна възраст детето не отделя прекалено много внимание на това дали и с какво сте облечени. Това обаче не означава, че не осъзнава кои зони от тялото са лични. То започва да разбира това още с навършването на 2 години.

Между 2 и 3-годишна възраст детето разбира, че както вие, така и то имате интимни части. Някои родители нямат нищо против голотата и виждат в нея начин да възпитат в малчугана приемане на собственото тяло. Други считат за нормално детето да вижда тялото само на родителя, който е от същия пол. Трети пък смятат, че каквато и да е голота не е приемлива и се тревожат, че това може да бъде смущаващо за мозъка в малката глава на детето,

След като веднъж детето ви е осъзнало, че има контрол над собственото си тяло и е индивидуална личност, то ще започне да се стеснява да ходи до тоалетна пред непознати или да му бъде сменян памперсът пред трети лица. От тази гледна точка то ще бъде по-взискателно към това да е облечено на обществени места и ще допуска голота само пред мама и татко. В същия този момент малчуганът започва да показва и признаци за смущение, когато види голотата на друг човек. Възможно е то да покрива очи с ръчички, да се смее смутено и да показва признаци на срам, ако сте заедно в банята например. Всички тези неща ще ви покажат, че вашето мъниче е пораснало достатъчно, за да знаете, че вече трябва да сте отговорна към възприятията за голотата, които ще изградите в главата му.

Кажете му, че тялото не е нещо, от което трябва да се срамуваме, но в същото време поговорете с него за това кои части са лични и интимни и не могат да бъдат гледани и пипани от други хора без нашето позволение. Използвайте кратки изречения и прости обяснения, за да му кажете това, което искате. Също така е хубаво детето да знае, че вкъщи е мястото, на което то може да се чувства свободно да бъде по бельо, но това е абсолютно забранено навън или пред хора, които не са ни твърде близки. Тези на пръв поглед простички и твърде детайлни неща са основополагащи за развитието на правилни възгледи към голотата в обществото на по-късен етап.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ