Напишете дума/думи за търсене

Как да разпознавам чувствата на бебето

От момента, в който детето ви е новородено, докато навърши 6 месеца - ще бъде вече завършен специалист в показването на емоции. То ще насочва вниманието ви към нещата, които го радват и към онези, които го смущават.

Лицето му ще се изпълва с щастие, когато влезете в стаята, но очичките ще се пълнят със сълзи, когато някой отнеме от ръцете му нещо любимо. Със сигурност ще забележите промяната в настроението му по-бързо, отколкото виждате падналия на пода биберон.

Понякога може и да ви изглежда, че бебето проявява капризи и плаче по-често, отколкото се радва и смее. Това е така, защото в повечето случаи новородените опознават малко по-късно щастието. Нали появата на бял свят започва с плач все пак?

Но какво означава плачът? Как да познаете, че се дължи на емоционален стрес от средата, в която се намирате? Група британски психолози твърдят, че в момент, в който бебето е в стрес, устните му слизат надолу и ги обръща, а веждите се събират в средата. При гняв пък ъгълчетата им сочат надолу.

Малко известен факт е, че до 6-месечна възраст бебетата не умеят да показват емоцията си на лицето. Или поне невинаги има връзка между израза му и това, което е вътре в него. Едва след навършване на половин година мозъкът започва да функционира така, че да отразява чувствата върху лицето.

Бебето ви има свой собствен начин да изразява преживяванията си, независимо от възрастта си. А вие, като родител, бързо ще успеете да разпознавате всяко състояние чисто интуитивно. Все пак не се тревожете твърде много и излишно. За да бъде бебето ви щастливо, е достатъчно нещо малко и просто - да сте щастлива самата вие.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ