Напишете дума/думи за търсене

Кои вкусове и звуци запомня нероденото бебе

Експерти казват, че бебето ви е способно да запомня някои отделни звуци и вкусове, след от се роди от времето, прекарано в корема.

До края на втория триместър вашето бебе започва да чува. Най-често то слуша сърцето ви, дишането, гласа, звука от храносмилателната система и движението на кръвта в тялото. То може дори да долавя звуци извън корема ви. Това обаче не означава, че пускайки му Моцарт през бременността, ще стане по-интелигентно дете след раждането. Точно такъв е един от най-разпространените митове.

Пускането на класическа музика на нероденото бебе не е задължително. Истината е, че е подходяща тази музика, която кара вас да се чувствате добре и да се забавлявате. Вашите емоции и чувства, когато слушате любимата си песен, дават директен сигнал на бебето, че мама се чувста доволна и щастлива. И то изпитва същото.

Когато то чува музика отвън, сърцебиенето му се ускорява и затова можете да забележите раздвижване и повече ритничета. Не са рядкост в случаите, в които бебетата разпознават част от песните, които са слушали в корема, след като се родят. Това се изразява чрез изразяване на превъзбуденост и махане с крачета и ръчички, когато чуят точно определена част. Друго изследване пък показва, че новородените се успокояват от същата музика, която мама е използвала, за да ги "приспи" нощем в коремчето. Същото се отнася и за приказките и книжките, които сте му чела.

Освен звуци вашето бебе запомня и вкусовете на това, което обичате да си хапвате. Последно проучване показва, че бебета, чиито майки са пили много сок от моркови в последните 3 месеца от бременността, предпочитат точно този вкус след отбиването си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ