Напишете дума/думи за търсене

Как да отгледате емоционално интелигентно дете

Когато помагате на детето си да разбира и трансформира чувства, като гняв, обърканост ираздразнение - вие развивате неговата емоционална интелигентност. 

Как да помогнете на детето да развие своята емоционална интелигентност? 

Слушайте

Понякога всичко, от което малчуганът се нуждае, е да бъде чут. И, след като веднъж изкаже своите чувства, той може да продължи напред, без да се инати излишно. Детето има нужда да знае, че вие сте там изцяло за него и го слушате. Т.е. не надавате по едно ухо, докато миете чиниите или пускате прахосмукачка, а просто сте ангажирана на 100% само с това, което ви споделя. 

Макар да ви се струва невероятно, децата напълно осъзнават кога ги слушате наистина и кога инсценирате разбиране, за да отбиете ситуацията. Бъдете отговорни!

Назовавайте чувствата му с истинските им имена

Децата имат ограничен речников запас. Те твърде често не могат да намерят точната дума за емоциите си и това ги напряга още поече. Опитайте се да достигнете до точното наименование на чувството, като насърчавате малчугана да ви описва с детайли какво изпитва. След това му кажете и точната дума, която описва състоянието му към момента.

Зачитайте чувствата му

Вместо да казвате: "Няма смисъл да плачеш за глупости", заменете с: "Наистина е неприятно, че не можем да отидем на детската площадка сега. Разбирам те напълно. Ще я посетим при първа възможност."

Възпитавайте навика на споделянето

Няма по-важно нещо от това детето да ви споделя. Тази искреност възпитава привързаност към родителя и предотвратява някои сериозни проблеми в напреднала възраст, като например употреба на цигари, забранени вещества и прием на алкохол, както и твърде ранно започване на сексуален живот. Възпитвайте детето да ви споделя от малко, като продължавайте да държите на това, когато то пораства - най-вече в тийнейджърска възраст.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ