Напишете дума/думи за търсене

Бебето ми все още не може да пълзи. Нормално ли е?

Нормалната възраст, на която едно бебе започва да пълзи, е 8 месеца. Истината обаче е, че много деца го правят по-късно или въобще пропускат този етап от развитието си и преминават директно към изправяне и първи стъпки.

Ако детето ви няма никакви проблеми с развитието си до този момент, няма причина да се тревожите заради липсата на пълзене. Как да разберете дали всичко е в норма? До 8-месечна възраст вашето бебе би трябвало да умее да седи без помощ, да хваща предмети с две ръце, да използва еднакво добре както ръчичките, така и краката си. Да се преобръща на двата края и да умее да свои на два крака, докато го придържате.

За да мотивирате бебето да пълзи, започнете да слагате играчки с привлекателни цветове на разстояние, което не е достатъчно близо, за да ги достигне, но и да не е много далеч. Така шансовете да се активира рефлексът за пълзене са значително по-големи.

Ако все пак се тревожите или виждате липсата на някой от изброените етапи на развитие, не се колебайте да се свържете със своя педиатър, който ще направи обстоен преглед и ще прецени дали всичко е наред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ