Напишете дума/думи за търсене

Запек при детето. От какво се получава и как да му помогнете

СНИМКА: www.rd.com

Констипацията, по-позната като запек, е проблем, който засяга не само възрастните хора, но и съвсем малките деца. Сухите изпражнения, трудното ходене до тоалетна или изобщо липсата на позиви за изхождане са все неща, пред които се изправят не един и двама родители.

Ако забележите такъв проблем при детето си, на първо място трябва да се уверите, че то приема достатъчно количество течности през деня. Видите ли липса на такива, вероятно проблемът ще отмине в момента, в който започнете да осигурявате повече воднисти храни и напитки на малчугана.

Едно от най-важните неща е да не допускате запекът да стане хроничен и да потърсите дори и медицинска помощ възможно най-рано. Когато състоянието стане хронично, всяко следващо ходене до тоалетна ще бъде все по-трудно. А най-често и съпроводено с болка. Оттам ще произтичат и други проблеми, като например страх от посещение на тоалетната. В детския мозък тя вече ще бъде свързана с болка и неприятни усещани, а това със сигурност ще ви донесе куп неудобни ситуации и насилствено стискане от страна на детето.

Хубаво е да осигурявате в менюто му повече пълнозърнести храни, прясно мляко, прясно изцедени сокове, броколи, цвекло. 2-годишните деца се нуждаят от около 7 гр. фибри на ден. По време на запек избягвайте бананите, сиренето, ориза, солетите и сухите храни. Те само ще влошат положението.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ