Напишете дума/думи за търсене

В “Пирогов” спасиха две бебета, родени с тежки коремни аномалии

На изписването на дъщеричката си родителите на едно от спасените деца се снимаха за спомен с д-р Цветко Георгиев (вдясно) и д-р Христо Пседерски (с бяла престилка).

 Заради сраснали тумори момиченцата нямали шанс да се хранят нормално. 

Екипът на д-р Цветко Георгиев - един от най-добрите детски хирурзи в България, спаси живота на две бебета с вродени тежки аномалии. Благодарение на професионализма на лекарите в “Пирогов” момиченцата не само оцеляват, но имат и шанс да живеят като връстниците си.

През цялата си 20-годишна кариера съм виждал не повече от 10-15 подобни случая, каза д-р Георгиев, завеждащ Отделението на новороденото и вродените аномалии в спешната болница.

Още докато са в утробата, част от червата на момиченцата некротизира и в коремната кухина се образуват кисти. Тези тумори срастват с близките органи и лишават бебетата от възможност да се хранят, което пряко застрашава живота им.

Проблемът е установен веднага и няколко дни след раждането момичетата са преведени в уникалното за България отделение на д-р Георгиев. Той е главен асистент към Клиниката по детска хирургия в “Пирогов” с две специалности - “Хирургия” и “Детска хирургия”. Специализирал е лапароскопска хирургия, неонатална хирургия и детска колопроктология - медицинското направление, което се фокусира върху заболявания на дебелото черво. Екипът му поема най-тежките случаи на деца с такива заболявания. Затова и двете бебета са насочени за лечение в клиниката.

Екипът планира до най-малки подробности хода на операцията, което при толкова редки аномалии и бебета едва на няколко дни винаги е предизвикателство. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни операции.

Освен екипа на д-р Георгиев принос за щастливия изход за двете момиченца има и завеждащият Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски и неговият екип.

Благодарение на успешното лечение семействата на бебетата ще посрещнат спокойно и в домовете си Коледа с децата си. Бащата на едното от момиченцата емоционално благодари на лекарите. Щастлив съм, предстои най-хубавата Коледа в живота ми, каза младият мъж. Майката си пожела най-лошите неща да са вече зад гърба им и всичките предстоящи празници през идващите години да са прекрасни.

Изложба пътува между етажите в спешната болница

В пътуваща картинна галерия с детски рисунки се превърнаха асансьорите на “Пирогов” в последния роботен ден креди Коледа.

Креативната идея е продължение на инициативата “Вертикално познание” на фондация “Асансьорна безопасност”. Цялостният проект е реализиран с финансовата подкрепа на програма “Европа 2017” на Столичната община и в партньорство с районните администрации на “Люлин” и “Подуяне”. Целта му е децата да усвоят рано най-важните правила за безопасно ползване на асансьори. Те са претворили знанията си в 2000 рисунки, част от които са изложени в “галерията”.

Пътуващата между етажите изложба беше открита от директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов.
Пътуващата между етажите изложба беше открита от директора на “Пирогов” проф. Асен Балтов.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ