Напишете дума/думи за търсене

Как да науча детето да се храни в определени часове

Безразборното хапване по всяко време на деня е проблем, пред който се изправят много родители. Той може да доведе до наднормено тегло и куп други смущения. Макар обаче да знаете това навярно се чудите как можете да откажете на малчугана храна, когато я поиска в неподходящ час. Или пък, след като е хапнало само преди броени минути.

На първо място трябва да знаете, че безразборното консумиране на храна по всяко време на деня или иначе казано - на поискване, може да доведе не само до наднормено тегло, но и до дезориентираност за фалшив и истински глад. Хранителните навици се формират от най-ранна възраст. Още когато детето ви започне да консумира различни неща от кърма или адаптирано мляко.

Наложете график на яденето. Детето ви трябва да знае, че в деня има 3 основни хранения - сутрин, обед и вечер. А също и две междинни, които могат да включват плод или нещо друго здравословно. Следващият път, в който то ви попита за храна, му напомнете, че идва време за следващото хапване и трябва да се съобразим с това. Със сигурност първите пъти няма да е приятно преживяване и за вас, и за него, но така постигате нещо много важно - възпитавате го да "си прави сметка" колко е важно да яде навреме, защото следващият път ще е чак при другото хранене. Така може да забележите положителни резултати, като изяждане на обяда напълно или изграждане на навик за закусване. А това са все хубави неща, на които може да се научи вашият малчуган.

Ако ви е наистина много трудно да откажете и да забавите хапването или детето реагира много бурно, все пак предложете парченце плод или нещо здравословно, което да залъже глада му. Не правете компромиси и не допускайте то да яде безразборно солети, чипсове и царечини пръчици. Тези неща не само, че нямат никаква хранителна стойност, но и не дават енергия, макар че са пълни с калории. За междинните закуски бихте могли да предложите пълнозърнести крекери, намазани с фастъчено масло или с пюре от авокадо. Избирайте продукти, които засищат за най-дълго време и имат максимално много полезни вещества.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ