Напишете дума/думи за търсене

Шестмесечното кърмене намалява риска от диабет за майката

СНИМКА: Pixabay

Шестмесечното кърмене намалява с 47 процента риска от диабет за майката, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес и БТА.

Продължителното изследване обхванало над 1200 жени на възраст между 18 и 30 години, 615 от които са чернокожи. Здравословното състояние на участничките било проследено от 1985 г. до 2015 г.

"Открихме връзка между продължителността на кърменето и риска от диабет тип 2, след като взехме предвид всички предразполагащи към заболяването фактори", увериха учените.

Тези заключения са в сила за жените, независимо от етническия им произход. Това е важно за чернокожите американки, за които рискът от диабет тип 2 е по-голям. Чернокожите жени в САЩ освен това кърмят по-кратко време бебетата си.

Близо 12 процента от около 163-те милиона американки са засегнати от диабет тип 2, а за 27 милиона се смята, че са в преддиабетно състояние. Това се обяснява с епидемията от затлъстяване в САЩ.

"Причината за благотворния ефект от кърменето върху здравето на жените не е напълно изяснена", отбелязаха учените. Те са на мнение, че причината може да се крие в хормоните, които да имат защитна роля, и прекратяването на кърменето да наруши хормоналния баланс.

Резултатите от изследването могат да повлияят върху социалната политика, като допринесат за увеличаване на отпуска по майчинство, за да може майките да кърмят по-дълго децата си.

Американските центрове за контрол и превенция на болестите и Американското дружество на акушергинеколозите препоръчват жените да кърмят най-малко 6 месеца децата си.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of the American Medical Association.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ